fbpx
Academie voor Gastronomie
Menu

Welkom bij dé SMAAK opleider van Nederland!

De gastronomie verandert snel, zowel uit als thuis. Het gaat niet alleen meer om wijn, maar ook andere dranken krijgen aandacht, waaronder alcoholvrije alternatieven. Waar leer je wat past en wat je vooral niet moet doen? De Academie voor Gastronomie is opgericht om kennis over smaak te verspreiden en te verdiepen. Dit doen we onder andere door middel van inspirerende opleidingen.

Werk je in een restaurant, bediening of keuken, een wijnwinkel of cateringbedrijf en wil je meer leren? Bij ons ben je aan het juiste adres. Smaak staat namelijk centraal bij de Academie van Peter Klosse. Als je weet hoe smaak in elkaar zit, kun je beter koken, verkopen, produceren en adviseren. In welke sector van de gastronomie je ook werkt.

De Academie voor Gastronomie is al meer dan 25 jaar toonaangevend op het gebied van opleidingen, cursussen en trainingen voor horeca en food-service.

Op dit moment bieden wij de volgende opleidingen en cursussen:
> Voortgezette opleiding voor chef-koks (NIEUW)
>
Opleiding Gastronoom-sommelier (niveau 3)
> Opleiding Gastronoom-sommelier (niveau 2)
> Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw (niveau 2)

Daarnaast bieden we diverse specialisaties:
> Specialisatie: WSET Advanced – level 3
> Specialisatie: Wijn & Spijs
> Specialisatie: Bier & Spijs
> Specialisatie: Wild & wildbereiding
> Specialisatie: Culinair denken (NIEUW)

 Turbo opleiding koken gastheerschap Turbo opleiding kookschool Echoput

Nieuw: Voortgezette opleiding voor chefs!

De moderne gast stelt steeds hogere eisen aan eten. Het moet gezonder, duurzamer, meer groente, minder vlees, minder zout, minder vet, eerlijker, authentiek, uit de regio, lokaal. En uiteraard moet het ook allemaal heel lekker zijn en liefst niet duur. Chef-koks worden tegenwoordig dan ook verondersteld alles te weten van producten, productie, smaak, innovatie, chemie, duurzaamheid, gezondheid, marketing, leiderschap. En dan moeten ze ook nog efficiënt en rendabel werken.

Op basis van onze ervaring met de bestaande opleidingen van de Academie voor Gastronomie en de inspiratie die Peter Klosse heeft opgedaan bij diverse buitenlandse culinaire opleidingen waar hij regelmatig zelf colleges geeft, starten wij met de eerste lichting studenten in september.
Jij kunt hier bij zijn! >>

Gerecht opmaken tijdens de Turbo kookopleiding

De Gastronoom-Sommelier opleidingen en specialisaties

Wij bieden opleidingen en cursussen aan op diverse niveaus. De basis leer je op niveau 2, dan volgt niveau 3. Afhankelijk van je opgebouwde kennis kun je bepalen waar je wilt beginnen.

De basis opleidingen: level 2

De vervolg opleidingen: level 3

 

De verdieping: 5 specialisaties

  • WSET Advanced level 3
    > Intensieve examentraining voor het WSET 3 – Advanced Certificate.
    > 5 lesdagen, op maandag.
  • Wijn & Spijs
    > Alles over smaak en de combinatie met wijnen.
    > 5 lesdagen, op maandag.
  • Bier & Spijs
    > De spannendste gastronomische ontwikkeling van de laatste jaren.
    > 5 lesdagen, op maandag.
  • Wild & Wildbereiding
    > Alles over wild en het bereiden ervan
    > 7 lesdagen, op woensdag.
  • Culinair denken (nieuw!)
    > Alles over het ontwerpen van smakelijke gerechten die passen bij de vraag van vandaag. Meer groente, minder vlees? Geen probleem!
    > 4 lesdagen.

Specialisatie Bier & Spijs Wijn spijs cursus proeverij

Meer dan 25 jaar ervaring met vakopleidingen!

De Academie voor Gastronomie heeft al meer dan 25 jaar geslaagde Gastronoom-sommeliers afgeleverd en is een uniek instituut in opleidingsland. De gastvrijheidsdiploma’s van de Academie worden uitgegeven door het Centraal Instituut voor Gastronomie Examens (CIGE). Voor de wijndiploma’s werken we samen met de Wine & Spirit Education Trust (WSET) in London. Klik hier voor meer informatie over de diploma- en opleidingsstructuur >

WSET approved program provider

Wijnen proeven tijdens de opleiding gastronoom sommelier

Een team van topdocenten.

De Academie voor Gastronomie heeft een uitstekend team van docenten. Onze docenten zijn allen nauw verbonden met de praktijk en specialist zijn op hun terrein. Onze programma’s worden door de deelnemers altijd hoog beoordeeld en waardevol bevonden.

Gangmaker en inspirator van de Academie voor Gastronomie is Peter Klosse. Hij promoveerde in 2004 aan de Universiteit van Maastricht op een model dat smaakclassificatie mogelijk maakt. Klosse is daarnaast lector Gastronomie van de Hotel Management School Maastricht en geeft gastcolleges op binnen- en buitenlandse universiteiten. Klosse is bovendien de auteur van de in de opleidingen gebruikte boeken, zoals Het Nieuwe Proefboek, De Essentie van Smaak en Aan de Slag met Wijn. Hij heeft ook een culi-thriller geschreven ‘Een Uitgekookte Zaak’. Daarin neemt hij je mee achter de schermen van de schimmige voedselwereld. Hier te bestellen.

Als expert is Peter Klosse verbonden aan diverse organisaties en lid van het Google Foodlab. Ondanks zijn internationale en academische activiteiten blijft hij nauw met zijn Academie en de praktijk verbonden.

Bekijk alle opleidingen en cursussen 

Agenda

> 2 september 2019:
Start Specialisatie: Bier & Spijs

> 2 September 2019:
Start Opleiding Gastronoom-sommelier, level 3

> 23 september 2019:
Start Voortgezette opleiding voor Chef-koks (NIEUW)

> 1 oktober 2019: 
Start Specialisatie: Culinair denken

> 2 oktober 2019:
Start Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw

> Oktober 2019:
Start Specialisatie: Wild & Wildbereiding

> Mei 2020:
Start Specialisatie: Wijn & Spijs

Wie is wie?

Peter Klosse

Gastronomisch inspirator van de Academie voor Gastronomie en de Hotel Management School Maastricht. Houdt van kwaliteit en ambachtelijkheid. Vindt dat Gastronomie een vak is waar iedereen meer van moet weten en doet niets liever dan zijn kennis overdragen.

Meer over Peter Klosse >

Theus de Kok

Meesterkok. Jarenlang Chef de Cuisine en meer dan 40 jaar in dienst geweest bij De Echoput. Vindt dat koks veel meer van wijn moeten weten. Draagt graag culinaire kennis over aan volgende generaties. Theus is verantwoordelijk voor de Turbo opleiding Gastheer/-vrouw en kok en de Specialisatiecursus Wild en Wildbereiding.

Erik van Kampen

Bevlogen docent en coach met een achtergrond als sommelier en maître in de absolute top van Nederlandse gastronomie. Erik wil graag young professionals met ambitie binnen de gastronomie en/of wijnwereld opleiden, begeleiden en inspireren. Zijn motto daarbij: Totaalbeleving is de optelsom van gastheerschap + gastronomie + omgeving.

Emilio Saez van Eerd

Officieel benoemd tot Certified Wine Educator voor WSET. Heeft zijn sporen verdiend in de internationale verkoop, inkoop en marketing van wijn. Hij was als lid van het wijn team van Jumbo Supermarkten van 2009 t/m 2017 mede-verantwoordelijk voor wijn, gedistilleerd en wijneducatie. Houdt van een no-nonsense wijnbenadering en vindt dat horeca en retail veel van elkaar kunnen leren.

Locatie

Hotel De Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren

t. 055 – 519 14 29
e. info@academievoorgastronomie.nl