Wat is het CIGE?

CIGE_logo_nieuw

Het Centraal Instituut voor Gastronomie Examens is een onafhankelijke stichting die examens organiseert en diploma’s verstrekt op gastronomisch gebied. Het CIGE is opgericht in 2013. Opleidingsinstituten kunnen bij het CIGE examens aanvragen op 4 niveaus ‘gastronomische vaardigheden’. Met deze landelijk erkende diploma’s draagt het CIGE bij aan het verbeteren van het niveau van het gastheerschap in Nederland. De versterkte diploma’s zijn voorzien van het logo van het CIGE en de namen van de gediplomeerden worden bijgehouden in een centraal register.

Waarom is het CIGE opgericht?

Opleiden is vrij in Nederland en het is gebruikelijk dat centrale instituten toezien op de inhoud en kwaliteit van de examens. Door dat te doen, weten opleiders waar ze zich op moeten richten. En omdat er een centraal orgaan is dat de examens certificeert, kan er niet gesjoemeld worden. Gevestigde en grote instituten zoals de Nivra en de Nima doen dat respectievelijk voor de accountancy en marketing opleidingen. De wijnbranche kent in Nederland de SWEN (Stichting Wijnexamens Nederland) en internationaal de WSET (Wine & Spirit Education Trust). Het CIGE is opgericht om erkende diploma’s te verstrekken op het gebied van gastronomie en gastvrijheid.

Wat is het doel van het CIGE?

Er wordt veel geklaagd over het gastheerschap in de Nederlandse horeca. We weten dat een goede bediening een belangrijke bijdrage levert aan de beleving, maar toch wordt er over het algemeen weinig geïnvesteerd in de kwaliteit van de medewerkers. Werken in de bediening wordt meer gezien als een bijbaan dan als een serieuze carrière. Studenten worden veelal zonder training aan het werk gezet en doen hun ervaring in de praktijk op. Door het instellen van kwalificatieniveaus hoopt het CIGE de kennis van medewerkers te bevorderen. Dat begint al direct aan het begin. Het diploma op niveau 1 gaat over de basisvaardigheden die iedereen die in de Horeca werkt, zou moeten weten. Op de niveaus daarboven wordt steeds een hoger niveau van kennis verwacht.

Het CIGE verwacht dat door het instellen van erkende diploma’s, opleiders worden gestimuleerd om trainingen aan te bieden. Bovendien verwacht het CIGE dat het behalen van een bepaald niveau mensen zal stimuleren om door te gaan naar het volgende diploma.

Leidt het CIGE ook zelf op?

Het CIGE is nadrukkelijk zelf geen opleider en ook niet gelieerd aan een opleidingsinstituut. Het CIGE is een onafhankelijke stichting met een zelfstandig bestuur dat zich inzet voor het bewaken van de kwaliteit van de diploma’s en het vastleggen van de vereiste kwalificaties per niveau. Opleiding en diplomering zijn twee verschillende zaken die strikt gescheiden moeten zijn.