Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 (september 2019)

Het is nuttig om veel van smaak te weten. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in smaak en zoeken beleving. Hoe verras je je gast of een klant in de winkel? Kennis van wijn alleen is niet meer voldoende. In deze voortgezette opleiding is ook aandacht voor andere dranken. Bovendien leer je hoe je dranken en gerechten het best kunt combineren. Deze opleiding is breder dan je elders vindt. Wij kennen de praktijk en weten wat je als professional moet weten om meer succes in je vak te hebben.

Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 bestaat uit een basisdeel van 15 inspirerende lesdagen, een bezoek aan de Wine Professional en een specialisatiemodule naar keuze. In het basisdeel komen alle facetten aan bod die je nodig hebt om goed in een restaurant, winkel of anderszins te functioneren. Passie voor het vak staat centraal. Je krijgt inzicht in smaak en de samenstelling van:

  • Dranken: wijn, bier en andere dranken (koffie, thee, spirits, etc.)
  • Gerechten (samenstelling, ingrediënten en bereiding)
  • Het combineren van dranken en gerechten
  • Communicatie en sociale vaardigheden
  • Managementaspecten, zoals calculatie en voorraadbeheer

DSC_0309-Bewerkt

VOOR WIE

Werk je in een restaurant of een (wijn)winkel als gastheer/gastvrouw? Dan word je met deze opleiding beter in het adviseren van je klanten of gasten.
Werk je in de keuken of in foodservice? Dan krijg je meer inzicht in de smaak van gerechten en waarom mensen dingen lekker vinden.
Werk je als docent? Dan krijg je een verfrissende kijk op de gastronomische wereld van vandaag.
Er is geen andere opleiding waar je zoveel van smaak leert.

Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier level 3 is de springplank om tot de besten in het vak te gaan horen. Na afloop van de basisopleiding zijn er allerlei specialisatie mogelijkheden. Uiteindelijk streven we er naar dat we je maximaal ondersteunen om een mooie gastronomische carrière te maken.

OPZET

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier kent een basisdeel en een specialisatiedeel. In de 15 lessen worden alle onderwerpen behandeld. De meeste aandacht gaat naar het begrijpen van de smaak van wijnen, andere dranken en gerechten en de combinatie daarvan. Dit basisdeel wordt afgesloten met een examen.

Daarna krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen in een onderwerp dat voor jou het meest belangrijk is. Deze trainingen worden gegeven door vakspecialisten. Er is keuze uit vier specialisaties:

  • Specialisatie WIJNIntensieve examentraining voor het WSET 3 – Advanced Certificate.
  • Specialisatie WIJN & SPIJS: Verdieping in de combinatie van wijnen en gerechten.
  • Specialisatie BIER & SPIJS: Word een expert in bier en gastronomie (samenwerking met STIBON).
  • Specialisatie WILD & WILDBEREIDING: Alles over wild en het bereiden ervan.
  • Specialisatie CULINAIR DENKEN: Verdieping in creativiteit en het ontwikkelen van smakelijke gerechten die passen bij vandaag. Gezond en volhoudbaar.

MEERDERE SPECIALISATIES DOEN?

We kunnen ons voorstellen dat je moeilijk kunt kiezen. In de prijs van de opleiding is één specialisatie inbegrepen. Wat let je om er later nog één te doen? Misschien doe je ze wel allemaal. Veel van onze deelnemers komen graag terug. Je kunt je ook apart inschrijven op een specialisatie training. Kijk op onze website voor de data en de opzet van de training.

 DSC_0547-BewerktDSC_0335-BewerktDSC_0377-bewerkt

LESDAGEN EN STUDIEBELASTING

De lesdagen zijn op maandag van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder Peter Klosse. Kortom: je wilt geen dag missen!

De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudiedagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.

VOOROPLEIDING

Niveau 3 betekent dat we ervan uitgaan dat je al een goed basisniveau hebt. Je hebt bijvoorbeeld een afgeronde MBO-3 opleiding, voldoende wijnkennis (WSET2 of SDEN3) of voldoende praktijkervaring in de gastronomische sector. Een diploma is geen voorwaarde. Voldoende kennis wel. Onze avondcursus Gastronoom-Sommelier level 2 is de perfecte voorbereiding.

DIPLOMA’S EN CERTIFICATEN

Het einddiploma Professioneel Gastronoom-Sommelier bestaat uit

  • het CIGE-examen Gastronomische vaardigheden level 3
  • plus een van de volgende wijndiploma’s WSET level 3 of Vinoloog van de Wijnacademie.

DSC_0269-Bewerkt

INHOUD VAN DE OPLEIDING

Keukenkennis

  • producten/warenkennis
  • kooktechnieken
  • menuleer
  • soorten sauzen en garnituren
  • beoordelen van kwaliteit
  • smaakharmonie en compositie

Wijnkennis

  • het systematisch analyseren van wijnen en het beoordelen van kwaliteit
  • herkomstgebieden en druivenrassen
  • vinificatie
  • de rol van de wijnmaker
  • (veel) proeverijen
  • bepalen van smaakstijlen

Gastronomie

  • gastronomische beginselen
  • smaak en smaakstijlen begrijpen
  • smaakfactoren herkennen
  • het combineren van wijnen en gerechten
  • kennis van andere gastronomische producten
  • invloed van water op wijn
  • aperitief (bier/port/sherry/gedistilleerd, etc.)
  • thee/koffie en digestieven (Cognac, Armagnac, Whisky, likeuren, etc)

Management en verkooptechniek

  • de gast centraal, behoeften, verwachtingspatroon
  • belang van lichaamstaal
  • reageren op gasten, klachten-behandeling, omgaan met lastige situaties
  • soorten kosten/ relatie kosten en opbrengsten
  • voorraad en omloopsnelheid
  • schrijven van een wijnkaart en margebepaling
  • kostprijsberekening
  • controle

Sommelier vaardigheden

  • productkennis van water, koffie, thee, bier, alle overige behandelde dranken en kaas (productie, bewaren, serveren, gastronomische inzetbaarheid)
  • tafeltechnieken wijn
  • wijnbehandeling (decanteren, beluchten, herkennen en oplossen van wijnfouten)
  • samenstellen wijnkaart, wijnarrangement
  • in dit onderdeel zijn overlappingen met kooktechnieken, wijnkennis en gastronomie.

DSC_0374-Bewerkt

KOSTEN EN INSCHRIJVEN

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.950,- exclusief BTW. Dit bedrag kan direct of in 3 termijnen worden betaald. Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

  • Bij aanvang: € 1.370,- (incl. BTW)
  • Per 1 december: € 1.100,- (incl. BTW)
  • Per 1 maart: € 904,50 (incl. BTW)

Het opleidingsgeld is inclusief één specialisatie naar keuze, cursusmap, lesmateriaal van de WSET, alle wijnen, gerechten en de eigen toetsen van de opleiding. De kosten van externe examens zijn niet inbegrepen.

Zie verder het studiereglement >

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 2 September 2019

Programma 2019-2020

Er zijn 15 lesdagen. Een lesdag is altijd op maandag*, begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur.

  • 2, 9, 16, 30 september
  • 14 en 28 oktober
  • 11 en 25 november
  • 9 december
  • 6, 13  (Wine Professional), 27 januari
  • 10 februari
  • 9, 23, 30 maart
  • 20 april (examen)

 

Locatie:

Hotel De Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl