Voortgezette opleiding voor koks (september 2019)

De chef-kok van vandaag wordt geconfronteerd met vragen die niet of nauwelijks in de reguliere opleiding aan de orde komen. Denk aan de maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid en voedselproductie, maar ook onderwerpen zoals culinaire compositieleer, creativiteit, culinaire succesfactoren en culinair denken, leiderschap en mindfulness. Met deze nieuwe voortgezette opleiding leer je wat nodig is om een succesvolle chef-kok te worden. Je bent in staat om een goede en inspirerende leider in de keuken te zijn en een eigen identiteit als chef te ontwikkelen. Zo helpen wij chefs om beter en succesvoller te worden.

 

Wij willen chef-koks helpen

Chef-koks of zij die het willen worden lopen het risico om op den duur vast te lopen in hun carrière. Je krijgt op relatief jonge leeftijd al snel veel verantwoordelijkheid, de druk is vaak groot en er is weinig tijd om je zelf te ontwikkelen. Toch is dat heel belangrijk voor een succesvolle carrière. In deze nieuwe voortgezette opleiding voor chef-koks besteden we aandacht aan allerlei knelpunten waar chef-koks in de praktijk tegenaan lopen.

 

We helpen je om beter om te gaan met de uitdagingen van deze tijd. Op basis van de nieuwste inzichten ben je straks beter in staat om smakelijke gerechten te ontwikkelen die passen bij de wensen van de moderne consument. Je begrijpt waarom gezond, duurzaam, meer groente, minder vlees, minder zout, minder vet, eerlijker, authentiek, uit de regio, lokaal belangrijk zijn en hoe je dat in je keuken vertaalt naar gerechten die heel lekker zijn en liefst niet duur.

Op basis van ervaring met de bestaande opleidingen van de Academie voor Gastronomie en de inspiratie die Peter Klosse heeft opgedaan bij diverse buitenlandse culinaire opleidingen, wordt in september 2019 gestart met de eerste lichting studenten. Jij kunt daar bij zijn!

In deze nieuwe opleiding voor chef-koks werken we samen met de Stichting Ik Kook Bewust / HANOS. Deze stichting zet zich in om binnen de horeca het bewuste koken, met name meer seizoensgebonden, duurzamer (en dus beter voor mens, dier en planeet) en dichterbij, te bevorderen. Onderstaande video vertelt het verhaal.

Inhoud van de opleiding

De opleiding is gebaseerd op vier aandachtsgebieden die belangrijk zijn voor de moderne chef.

1. Product
Behalve productkennis, herkomst, basis chemie en bereidingstechnieken is er uitgebreid aandacht voor smaak en compositie, wat past bij elkaar (en wat niet?), meer inzicht in lekker en de culinaire succesfactoren. Speciaal voor deze opleiding is een nieuw vak ontwikkeld: culinair denken. Je leert het verband te leggen tussen wat er op het bord ligt, de moeite die het kost en de waardering van de gast. Let op: dit is geen kookopleiding! Er wordt vanuit gegaan dat je kunt koken.

2. Management
Een chef-kok geeft leiding aan een belangrijke afdeling die grote invloed heeft op het rendement van de organisatie. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de inkoop, prijscalculatie, interne organisatie, het voorkomen van afval / waste, basis arbeidsrecht, conceptontwikkeling en marktgericht denken etc.

3. Maatschappij
Wat is er aan de hand in voedselland? Is biologisch beter dan gangbaar? Zijn E-nummers nu wel of niet slecht? Waarom zegt iedereen dat we minder vlees moeten eten, klopt dat wel? Moeten we inderdaad minder zout gebruiken? Hoe zit het hele voedselsysteem eigenlijk in elkaar? En hoe zit het met al die voedselintoleranties van tegenwoordig?

4. Leiderschap en mindfulness
Chef-kok zijn is niet eenvoudig. Je wilt een inspirerende leider zijn waar mensen graag voor werken. Hoe kun je jezelf daarin verbeteren? Er is ook stress en dat geeft spanning. Hoe ga je daarmee om? In de opleiding is aandacht voor technieken die je daarbij helpen.

Praktische gegevens

De Opleiding Chef-kok is een initiatief van Peter Klosse en duurt één jaar. Klosse ontwikkelt het programma in samenwerking meesterkoks Angelique Schmeinck, Albert Kooy, en o.a. met Wil Jansen. Een keur aan top docenten staat voor je klaar, allemaal specialist op hun eigen vakgebied.

Er zijn 20 lesdagen en 20 zelfstudie-dagen. De lesdagen zijn op maandag, beginnen om 10.30 uur en eindigen rond 18.00 uur. Lessen worden gegeven in de Echoput Kook- en Wijnschool, naast het hotel (Amersfoortseweg 90 7346 AA Hoog Soeren).

De kosten voor de opleiding bedragen € 3055,-  exclusief BTW.
Graag ontvangen we je C.V. bij aanmelding.

Het totale cursusbedrag (€ 3329,95 incl. BTW) kan ineens of in 3 termijnen worden voldaan. Per termijn wordt er €15,- administratiekosten in rekening gebracht, dus het totaalbedrag voor iemand die in 3 termijnen betaalt is € 3374,95. De termijnbedragen zijn dan als volgt.

Termijnbedragen en data

1. Per 1 september 2019: € 1374,95
2. Per 1 december 2019: € 1000,-
3. Per 1 april 2020: € 1000,-

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 23 September 2019

Programma 2019

Er zijn 20 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag en beginnen om 10.30 uur tot ongeveer 18:00 uur. De exacte data van het programma volgen binnenkort.

 • 23 september
 • 7 oktober, 21 oktober
 • 4 november, 18 november,
 • 2 december, 16 december
 • 6 januari, 20 januari
 • 3 februari, 17 februari
 • 2 maart, 16 maart,
 • 6 april, 20 april
 • 4 mei, 11 mei, 25 mei
 • 8 juni, 22 juni,
 • Examen 6 juli
Locatie:

De Echoput Kook- en Wijnschool
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl