Nieuw: Opleiding Chef-kok (september 2019)

In september 2019 start de Academie voor Gastronomie voor het eerst met een opleiding voor chef-koks. Uit marktonderzoek blijkt dat hier grote behoefte aan is. Chef-koks van vandaag worden geconfronteerd met vraagstukken die niet in de reguliere opleidingen worden behandeld en komen kennis te kort.

De moderne gast stelt steeds hogere eisen aan eten. Het moet gezonder, duurzamer, meer groente, minder vlees, minder zout, minder vet, eerlijker, authentiek, uit de regio, lokaal. En uiteraard moet het ook allemaal heel lekker zijn en liefst niet duur. Chef-koks worden tegenwoordig dan ook verondersteld alles te weten van producten, productie, smaak, innovatie, chemie, duurzaamheid, gezondheid, marketing, leiderschap. En dan moeten ze ook nog efficiënt en rendabel werken.

Door een gebrek aan kennis en een tekort aan persoonlijke ontwikkeling, lopen (aanstaande) chef-koks het risico om op den duur vast te lopen in hun carrière. In de nieuwe Chef-koksopleiding van de Academie voor Gastronomie wordt aandacht besteed aan allerlei knelpunten waar chef-koks in de praktijk tegenaan lopen.

Op basis van ervaring met de bestaande opleidingen van de Academie voor Gastronomie en de inspiratie die Peter Klosse heeft opgedaan bij diverse buitenlandse culinaire opleidingen waar hij regelmatig zelf colleges geeft, wordt in september 2019 gestart met de eerste lichting studenten. Jij kunt daar bij zijn!

De nieuwe opleiding voor Chef-koks is mogelijk gemaakt door de Stichting Ik Kook Bewust. Deze stichting zet zich in om binnen de horeca het bewuste koken, met name meer seizoensgebonden, duurzamer (en dus beter voor mens, dier en planeet) en dichterbij, te bevorderen. Onderstaande video vertelt het verhaal.

Inhoud van de opleiding

De opleiding is gebouwd op vier pijlers, de belangrijke kennisgebieden voor de chef van vandaag.

Product
Behalve productkennis, herkomst, basis chemie en bereidingstechnieken is er uitgebreid aandacht voor smaak en compositie, wat past bij elkaar (en wat niet?), meer inzicht in lekker en de culinaire succesfactoren. Speciaal voor deze opleiding is een nieuw vak ontwikkeld: culinair denken. Je leert het verband te leggen tussen wat er op het bord ligt, de moeite die het kost en de waardering van de gast. Let wel: dit is geen kookopleiding; er wordt vanuit gegaan dat je kunt koken!

Management
Een chef-kok geeft leiding aan een belangrijke afdeling die grote invloed heeft op het rendement van de organisatie. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de inkoop, prijscalculatie, interne organisatie, het voorkomen van afval / waste, basis arbeidsrecht, conceptontwikkeling en marktgericht denken etc.

Maatschappij
Wat is er aan de hand in voedselland? Is biologisch beter dan gangbaar? Zijn E-nummers nu wel of niet slecht? Waarom zegt iedereen dat we minder vlees moeten eten, klopt dat wel? Moeten we inderdaad minder zout gebruiken? Hoe zit het hele voedselsysteem eigenlijk in elkaar? En hoe zit het met al die voedselintoleranties van tegenwoordig?

Leiderschap en mindfullness
Chef-kok zijn is niet eenvoudig.Je wilt een inspirerende leider zijn waar mensen graag voor werken en hoe kun je jezelf daarin verbeteren. Maar er is ook stress en dat geeft spanning. Hoe ga je daarmee om? In de opleiding is aandacht voor technieken die je daarbij helpen.

Praktische gegevens

De Chef-koksopleiding is een initiatief van Peter Klosse en duurt één jaar. Klosse ontwikkelt het programma in samenwerking met de 3 meesterkoks, Theus de Kok, Angelique Schmeinck en Albert Kooy, en o.a. met Wil Jansen. Een keur aan top docenten staat voor je klaar, allemaal specialist op hun eigen vakgebied.

Er zijn 20 lescontactdagen en 20 zelfstudiedagen. De lesdagen zijn op maandag. Een lesdag begint om 10.30 uur en eindigt rond 18.00 uur.  De lessen worden gegeven in de Echoput Kook- en Wijnschool, naast het hotel, Amersfoortseweg 90 7346 AA Hoog Soeren.

De kosten voor de opleiding bedragen € 2955,-  exclusief BTW en excl. inschrijfgeld. Het inschrijfgeld bedraagt eenmalig € 100,- en dien je direct bij aanmelding te voldoen. Ook ontvangen we graag bij aanmelding je C.V.

Het cursusbedrag kan ineens ( € 3320,95) of in 3 termijnen worden voldaan. Per termijn wordt er € 15,- extra in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

  • Inschrijfgeld bij aanmelding: € 100,- eenmalig
  • Per 1 september 2019:         € 1000,- (excl. btw)  ( € 1090  incl 9% btw)
  • Per 1 december 2019:          € 1000,- (exl. btw)    ( € 1090 incl  9% btw)
  • Per 1 april 2020:                   € 1000,- ( excl. btw) ( € 1090 incl 9% btw)

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: Vanaf september 2019

Programma 2019

Er zijn 20 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag en beginnen om 10.30 uur tot ongeveer 18:00 uur. De exacte data van het programma volgen binnenkort.

Locatie:

De Echoput Kook- en Wijnschool
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl