Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 (september 2017)

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is het paradepaardje van de Academie voor Gastronomie. Het is een echte praktijkopleiding, waarbij een jaar lang alle facetten van het gastheerschap worden behandeld. Veel van wat een sommelier moet weten, komt in reguliere opleidingen niet of nauwelijks aan bod. Denk dan aan praktische toepasbare wijnkennis, productkennis, wijn-spijs combinaties, communicatieve en sociale vaardigheden en zaken zoals calculatie en voorraadbeheer. In reguliere opleidingen is vaak weinig gelegenheid om wijnen en gerechten daadwerkelijk te proeven, culinaire producten te leren kennen en communicatieve vaardigheden te oefenen. In onze opleiding Gastronoom-Sommelier level 3 staat proeven centraal!

Onze opleiding is de springplank om tot de besten in het vak te gaan horen. Om de opleiding met succes af te ronden is een goede basis wijnkennis vereist (WSET level 2 Intermediate Certificate of het Wijnbrevet). Onze avondcursus Gastronoom-Sommelier level 2 is de perfecte voorbereiding.

DSC_0309-Bewerkt

Carrièrekansen

Peter Klosse heeft met zijn Academie voor Gastronomie in 2000 als eerste deze Gastronoom-Sommelier opleiding opgezet en inmiddels zijn er honderden mensen opgeleid en enthousiast gemaakt voor het vak. De titel is nu officieel erkend en opgenomen in de landelijke structuur. Het gevolg is dat er meerdere aanbieders zijn gekomen van de opleiding, maar bij ons ben je nog altijd aan het juiste adres! De winnaars van de gastvrijheidstrofee hebben bijna altijd hun opleiding bij de Academie voor Gastronomie genoten. Dat is geen toeval..

Als Gastronoom-Sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als maître of restaurant-manager en leiding geven aan de gehele bedieningsbrigade. Sommelier worden is een uitdaging. Het Amerikaanse Gilde van Sommeliers maakte er een prachtige documentaire over:

Opzet en verwachting

De opleiding duurt een jaar en de wekelijkse lesdag is op maandag. In 21 lesdagen (met wijnproeverij en didactische lunch) is er aandacht voor alle belangrijke wijngebieden van de wereld, alsmede Sherry, Port, Champagne, Cognac, Whisky, etc. Daarnaast is er aandacht voor communicatie en managementaspecten. In het programma zijn zelfstudie dagen opgenomen om toetsen en examens voor te bereiden. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.

De opleiding is pittig en vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je kennis van de Engelse taal en je vooropleiding zal het wijndeel ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie vergen. Het wijnstudie pakket is in het Engels geschreven. De wijnlessen zijn in het Nederlands, maar uiteraard zal er ook tijdens de wijnles nogal eens Engels worden gesproken. Alle overige les onderdelen zijn volledig in het Nederlands.

Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende topdocenten, je wilt geen dag missen! Edwin Raben is de cursusleider. Edwin is voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers en verzorgt het sommelier gedeelte van de opleiding. Hij begeleidt ook een deel van de didactische lunches. Peter Klosse verzorgt de smaak lessen en ook een deel van de didactische lunches. Anja Vondenhoff is in 2011 gekozen tot de beste Champagnedocent van Europa, is ook Weinakademiker en heeft de WSET level 4 – Diploma Course met succes voltooid. Zij is verantwoordelijk voor het wijnprogramma.

 DSC_0547-BewerktDSC_0335-BewerktDSC_0377-bewerkt

Diploma’s en certificaten

Om in bezit te komen van het einddiploma Professioneel Gastronoom-Sommelier moet je een aantal officieel erkende diploma’s halen:

  • Het internationaal erkende WSET level 3 (Advanced Certificate). Dit diploma geeft toegang tot de zogeheten Level 4 Diploma Course; het voorportaal van de Master of Wine opleiding. Er worden proefexamens afgenomen om te bepalen of je niveau voldoende is om deel te nemen aan het WSET examen. Mocht de Engelse taal een probleem zijn, dan bieden wij de mogelijkheid om een vergelijkbaar level 3 wijnexamen in het Nederlands te doen, erkend door het CIGE.
  • Het CIGE diploma Gastronomische vaardigheden, level 3

Landelijke ondersteuning

De opleiding tot Gastronoom-Sommelier wordt door veel instanties ondersteund. We noemen met name:

  • Het Nederlands Gilde van Sommeliers
  • De Internationale Horeca Groothandel HANOS
  • Vooraanstaande Nederlandse wijnimporteurs
  • Exameninstanties zoals het SVH, CIGE en de WSET in London

DSC_0269-Bewerkt

Inhoud van de opleiding

Keukenkennis

  • producten/warenkennis
  • kooktechnieken
  • menuleer
  • soorten sauzen en garnituren
  • beoordelen van kwaliteit
  • smaakharmonie en compositie

Wijnkennis

  • het systematisch analyseren van wijnen en het beoordelen van kwaliteit
  • herkomstgebieden en druivenrassen
  • vinificatie
  • de rol van de wijnmaker
  • (veel) proeverijen
  • bepalen van smaakstijlen

Gastronomie

  • gastronomische beginselen
  • smaak en smaakstijlen begrijpen
  • smaakfactoren herkennen
  • het combineren van wijnen en gerechten
  • kennis van andere gastronomische producten
  • invloed van water op wijn
  • aperitief (bier/port/sherry/gedistilleerd, etc.)
  • thee/koffie en digestieven (Cognac, Armagnac, Whisky, likeuren, etc)

Management en verkooptechniek

  • de gast centraal, behoeften, verwachtingspatroon
  • belang van lichaamstaal
  • reageren op gasten, klachten-behandeling, omgaan met lastige situaties
  • soorten kosten/ relatie kosten en opbrengsten
  • voorraad en omloopsnelheid
  • schrijven van een wijnkaart en margebepaling
  • kostprijsberekening
  • controle

Sommelier vaardigheden

  • productkennis van water, koffie, thee, bier, alle overige behandelde dranken en kaas (productie, bewaren, serveren, gastronomische inzetbaarheid)
  • tafeltechnieken wijn
  • wijnbehandeling (decanteren, beluchten, herkennen en oplossen van wijnfouten)
  • samenstellen wijnkaart, wijnarrangement
  • in dit onderdeel zijn overlappingen met kooktechnieken, wijnkennis en gastronomie.

DSC_0374-Bewerkt

Kosten

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.950,- exclusief BTW. Dit bedrag kan direct of in 3 termijnen worden betaald. Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

  • Bij aanvang: € 1.370,- (incl. BTW)
  • Per 1 december: € 1.100,- (incl. BTW)
  • Per 1 maart: € 844,50 (incl. BTW)

Het opleidingsgeld is inclusief cursusmap, lesmateriaal van de WSET, alle wijnen, gerechten en de eigen toetsen van de opleiding. De kosten van externe examens zijn niet inbegrepen.

> De kosten voor het examen Sommelier vaardigheden & Management zijn € 135,- exclusief BTW.
> De kosten voor het CIGE examen Gastronomie zijn € 195,- exclusief BTW.
> De kosten voor het WSET level 3 examen (Engelstalig) of CIGE Wijnexamen (Nederlandstalig) zijn € 250,- exclusief BTW. Aan dit examen kan uitsluitend worden deelgenomen door studenten die gedurende het cursusjaar laten blijken de lesstof voldoende te beheersen.

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 4 september 2017

Programma 2017/2018

Er zijn 21 lesdagen. Een lesdag is altijd op maandag*, begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur.

  • 4, 11, 25 september 2017
  • 2, 23, 30 oktober 2017
  • 13, 20, 27 november 2017
  • 4, 11 december 2017
  • 15, 22 januari 2018
  • 5, 19 februari 2018
  • 5, 12 maart 2018
  • 9 april 2018
  • 30 april t/m 2 mei 2018 (Wijnreis)
  • 7 mei 2018

* Gebruik de maandagen die niet ingeroosterd zijn als zelfstudie dagen!

Dit is het voorlopige programma, het is mogelijk dat het definitieve schema iets afwijkt.

Examendata 2018 (onder voorbehoud)

  • 28 mei 2018: CIGE Examen Sommeliervaardigheden & Management
  • 4 juni 2018: CIGE Examen Gastronomie
  • 25 juni 2018: WSET level 3 / CIGE Wijnexamen
  • 9 juli 2018: Herexamen dag
Locatie:

Hotel De Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl