Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 (september 2018)

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is het paradepaardje van de Academie voor Gastronomie. Het is een praktijkgerichte opleiding, bestaande uit een basisdeel en een specialisatiemodule naar keuze. Een Gastronoom-sommelier is een specialist die meer weet van smaak. Veel van wat een Gastronoom-sommelier moet weten komt in reguliere opleidingen niet of nauwelijks voor. Bij ons komen alle facetten aan bod: wijn, bier en andere dranken (koffie, thee, spirits, etc.), gerechten (samenstelling, ingrediënten en koken), het combineren van dranken en gerechten, communicatie en sociale vaardigheden en managementaspecten zoals calculatie en voorraadbeheer. In onze opleiding Gastronoom-Sommelier level 3 staat smaak centraal!

DSC_0309-Bewerkt

VOOR WIE

De gastronomie is een breed vakgebied met verschillende invalshoeken. Mensen uit diverse bedrijfstakken ervaren dit dan ook als een buitengewoon waardevolle opleiding. In een restaurant of een wijnwinkel als gastheer/gastvrouw word je beter in het adviseren van je klanten of gasten. Ook als je in de keuken werkt of in een andere afdeling binnen foodservice is deze opleiding nuttig: je krijgt meer inzicht in de smaak van gerechten en waarom mensen dingen lekker vinden. Er is geen andere opleiding waar je zoveel van smaak leert. In reguliere opleidingen is vaak weinig gelegenheid om daadwerkelijk te proeven, culinaire producten te leren kennen en communicatieve vaardigheden te oefenen. Bij ons wel!

Als Gastronoom-sommelier in de bediening van een restaurant kun je na een aantal jaren praktijkervaring doorgroeien als maître of restaurant-manager. Het Amerikaanse Gilde van Sommeliers maakte er een prachtige documentaire over:

OPZET

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier kent een basisdeel en een specialisatiedeel. In de eerste 15 lessen worden alle onderwerpen behandeld. De meeste aandacht gaat naar het begrijpen van de smaak van wijnen en gerechten en de combinatie daarvan. Dit basisdeel wordt afgesloten met een examen.

Daarna krijg je de mogelijkheid om je te verdiepen in een onderwerp dat voor jou het meest belangrijk is. Deze trainingen worden gegeven door vakspecialisten. Er is keuze uit vier specialisaties:

  • Specialisatie WIJN: Fast-track WSET 3 diploma (voorkennis van de opleiding Gastronoom-Sommelier, level 3 of Vinologendiploma vereist).
  • Specialisatie BIER: Wordt een expert in bier en gastronomie (samenwerking met STIBON).
  • Specialisatie CULINAIR: Over kooktechnieken en smaak, koken naar de wijn, culinaire succesfactoren, smaakvolle gerechten met groente en minder zout.
  • Specialisatie LEIDERSCHAP EN MANAGEMENT: Over leidinggeven en coaching, hostmanship, hospitality en management.

Elke specialisatie wordt afgesloten met een certificaat.

MEERDERE SPECIALISATIES DOEN?

We kunnen ons voorstellen dat je moeilijk kunt kiezen. In de prijs van de opleiding is één specialisatie inbegrepen. Wat let je om er later nog één te doen? Misschien doe je ze wel allemaal. Veel van onze deelnemers komen graag terug. Je kunt je ook apart inschrijven op een specialisatie training. Kijk op onze website voor de data en de opzet van de training.

 DSC_0547-BewerktDSC_0335-BewerktDSC_0377-bewerkt

LESDAGEN EN STUDIEBELASTING

De lesdagen zijn op maandag van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder Peter Klosse en Erik van Kampen. Kortom: je wilt geen dag missen!

De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudie dagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.

VOOROPLEIDING

Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier level 3 is de springplank om tot de besten in het vak te gaan horen. Niveau 3 betekent dat we ervan uitgaan dat je al een goed basisniveau hebt. Je hebt bijvoorbeeld een afgeronde MBO-3 opleiding, voldoende wijnkennis (WSET2 of SDEN3) of voldoende praktijkervaring in de gastronomische sector. Onze avondcursus Gastronoom-Sommelier level 2 is de perfecte voorbereiding.

DIPLOMA’S EN CERTIFICATEN

Om in bezit te komen van het einddiploma Professioneel Gastronoom-Sommelier moet je allereerst het CIGE-examen Gastronoom-Sommelier level 3 halen, plus een certificaat van een van de specialisaties (WSET, BIER, CULINAIR of LEIDERSCHAP).

LANDELIJKE ONDERSTEUNING

De opleiding tot Gastronoom-Sommelier wordt door veel instanties ondersteund. We noemen met name:

  • Het Nederlands Gilde van Sommeliers
  • De Internationale Horeca Groothandel HANOS
  • Vooraanstaande Nederlandse wijnimporteurs
  • Exameninstanties zoals het SVH, CIGE en de WSET in London

DSC_0269-Bewerkt

INHOUD VAN DE OPLEIDING

Keukenkennis

  • producten/warenkennis
  • kooktechnieken
  • menuleer
  • soorten sauzen en garnituren
  • beoordelen van kwaliteit
  • smaakharmonie en compositie

Wijnkennis

  • het systematisch analyseren van wijnen en het beoordelen van kwaliteit
  • herkomstgebieden en druivenrassen
  • vinificatie
  • de rol van de wijnmaker
  • (veel) proeverijen
  • bepalen van smaakstijlen

Gastronomie

  • gastronomische beginselen
  • smaak en smaakstijlen begrijpen
  • smaakfactoren herkennen
  • het combineren van wijnen en gerechten
  • kennis van andere gastronomische producten
  • invloed van water op wijn
  • aperitief (bier/port/sherry/gedistilleerd, etc.)
  • thee/koffie en digestieven (Cognac, Armagnac, Whisky, likeuren, etc)

Management en verkooptechniek

  • de gast centraal, behoeften, verwachtingspatroon
  • belang van lichaamstaal
  • reageren op gasten, klachten-behandeling, omgaan met lastige situaties
  • soorten kosten/ relatie kosten en opbrengsten
  • voorraad en omloopsnelheid
  • schrijven van een wijnkaart en margebepaling
  • kostprijsberekening
  • controle

Sommelier vaardigheden

  • productkennis van water, koffie, thee, bier, alle overige behandelde dranken en kaas (productie, bewaren, serveren, gastronomische inzetbaarheid)
  • tafeltechnieken wijn
  • wijnbehandeling (decanteren, beluchten, herkennen en oplossen van wijnfouten)
  • samenstellen wijnkaart, wijnarrangement
  • in dit onderdeel zijn overlappingen met kooktechnieken, wijnkennis en gastronomie.

DSC_0374-Bewerkt

KOSTEN EN INSCHRIJVEN

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.950,- exclusief BTW. Dit bedrag kan direct of in 3 termijnen worden betaald. Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

  • Bij aanvang: € 1.370,- (incl. BTW)
  • Per 1 december: € 1.100,- (incl. BTW)
  • Per 1 maart: € 844,50 (incl. BTW)

Het opleidingsgeld is inclusief cursusmap, lesmateriaal van de WSET, alle wijnen, gerechten en de eigen toetsen van de opleiding. De kosten van externe examens zijn niet inbegrepen.

De kosten voor het examen Sommelier vaardigheden & Management zijn € 135,- exclusief BTW.
> De kosten voor het CIGE examen Gastronomie zijn € 195,- exclusief BTW.
> De kosten voor het WSET level 3 examen (Engelstalig) of CIGE Wijnexamen (Nederlandstalig) zijn € 250,- exclusief BTW. Aan dit examen kan uitsluitend worden deelgenomen door studenten die gedurende het cursusjaar laten blijken de lesstof voldoende te beheersen.

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 3 september 2018

Programma 2018-2019*

Er zijn 20 lesdagen. Een lesdag is altijd op maandag**, begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur.

  • 3, 10 en 17 september 2018
  • 1, 15 en 29 oktober 2018
  • 12 en 26 november 2018
  • 10 december 2018
  • 14 en 28 januari 2019
  • 11 en 25 februari 2019
  • 11 en 25 maart 2019
  • 15 april 2019
  • 6 en 20 mei 2019
  • 3 en 17 juni

* Dit is het voorlopige programma, het is mogelijk dat het definitieve schema iets afwijkt.
** Gebruik de maandagen die niet ingeroosterd zijn als zelfstudie dagen!

Examendata 2019 (onder voorbehoud)

  • 8 april 2019: CIGE Examen Gastronoom-Sommelier
  • 1 juli 2019: WSET level 3
Locatie:

Hotel De Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl