Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 (september 2022)

Als je een topper wilt worden in het gastheerschap dan kies je voor de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier. Deze opleiding is erkend door de bedrijfstak Horeca en speciaal ontworpen voor horeca professionals. Hij staat hoog aangeschreven en heeft al vele topsommeliers en prijswinnende gastheren en -vrouwen opgeleverd.

Een Gastronoom-Sommelier van de Academie voor Gastronomie is een breed opgeleide professional. In de moderne gastronomie gaat het niet alleen meer om wijn. Het blijft een belangrijk onderdeel, maar in deze opleiding is ook aandacht voor andere dranken. Bovendien leer je hoe je dranken en gerechten het beste kunt combineren met gerechten.

Dat is nuttig, want steeds meer mensen zoeken beleving en ze zijn geïnteresseerd in smaak. Jij bent in staat om een restaurantgast of een klant in de winkel te verrassen met bijzondere ervaringen. Er is geen andere opleiding waar je zoveel van smaak leert. Wij kennen de praktijk en weten wat je als professional moet weten om nog meer succes in je vak te hebben.

VOOR WIE

Werk jij in een restaurant, bediening, keuken, wijnwinkel of bij een cateringbedrijf? Dan word je met deze opleiding beter in het adviseren van je klanten of gasten – op alle niveaus. Gastronomische kennis is zeker niet alleen van toepassing in de topgastronomie of speciaalzaken.

Werk je in de keuken of in food-service? Dan krijg je meer inzicht in de smaak van gerechten en waarom mensen dingen lekker vinden. De communicatie met andere afdelingen verbetert. En ook als je werkt in het gastronomische onderwijs, ben je van harte welkom. Je leert het vak van de degenen die het studiemateriaal hebben ontwikkeld.

OPZET OPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

In de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier van de Academie voor Gastronomie leer je alles over de combinatie van dranken (niet alleen wijn!), gerechten en gastronomische vaardigheden. Waaronder ook het samenstellen van een wijnkaart, het berekenen van prijzen, en communicatieve vaardigheden. De opleiding bestaat uit twee onderdelen:

  1. GASTRONOMIE: nadruk op smaak en wijnen (8 lesdagen)
    De belangrijkste wijnstijlen worden geproefd evenals de gastronomische mogelijkheden. Er is ook aandacht voor smaak en het werk van de sommelier (glaswerk, serveertemperatuur, wijn bewaren)
  2. GASTRONOMISCHE VAARDIGHEDEN: tevens aandacht voor meer dan wijn en gerechten (5 lesdagen)
    Bier, gedistilleerd, spirits, saké, thee, kombucha worden geproefd evenals de gastronomische mogelijkheden. Er is ook aandacht voor gastronomische vaardigheden (communicatie, samenstellen assortiment, calculatie).

Bovenstaande onderdelen worden afgesloten met een SVH examen. Om in aanmerking te komen voor het diploma Gastronoom-Sommelier moet je ook een diploma hebben op SDEN level 4 (Vinoloog) of WSET level 3 (Advanced Certificate). We geven je tijdens de opleiding de gelegenheid om een van deze wijndiploma’s te halen. Hieraan zijn geen extra opleidingskosten verbonden. Diegenen die al een passend wijndiploma hebben, kunnen deelnemen aan een van de andere specialisatiecursussen van de Academie, zoals Bier & Spijs of Creatief Culinair Denken.

DSC_0309-Bewerkt

LESDAGEN EN STUDIEBELASTING

De lesdagen zijn op maandag van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder Peter Klosse en Guillaume Coret. Je wilt geen dag missen! Op een van de lesdagen ga je zelfs je eigen wijn maken.

De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudie dagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.

KLASSIKAAL ÉN DIGITAAL

Fysieke lessen zijn het best om smaak te ervaren. Je leert door te proeven en ervaringen met elkaar te delen. We weten ook dat een deel van de stof heel goed digitaal behandeld kan worden. Dat doen we op de zelfstudie dagen. Daarmee vinden we de beste balans: digitaal wat kan en klassikaal wat moet. De data van de fysieke lessen staan hiernaast genoteerd. Zorg dat je er niet een mist, want ze zijn superleuk en inspirerend. Hou ook de andere maandagen vrij voor de opleiding. Dan zijn er digitale lessen en studieopdrachten.

VOOROPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

Om aan de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier deel te nemen, is voldoende wijnkennis vereist. Bij voorkeur heb je het diploma WSET2 of SDEN3. Om deel te nemen aan het diploma SVH Vinoloog moet je in bezit zijn van een diploma op niveau 3 (of WSET level 2). Voldoende praktijkervaring in de gastronomische sector is daarbij aan te bevelen om maximaal rendement uit de opleiding te halen.

 DSC_0547-BewerktDSC_0335-BewerktDSC_0377-bewerkt

ERKENDE DIPLOMA’S

Om het diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier te krijgen, moet je dus drie diploma’s halen:

  1. Een wijndiploma op SDEN4 niveau (SVH Vinoloog, Vinoloog van de Wijnacademie of WSET level 3 – Advanced certificate)
  2. Het SVH praktijkdiploma Gastronomie
  3. Het diploma Gastronomische vaardigheden, waarin ook de kennis over de andere dranken getoetst wordt

DSC_0269-Bewerkt

INHOUD VAN DE OPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

Gastronomie

  • Gastronomische beginselen
  • Smaak en smaakstijlen begrijpen
  • Smaakfactoren herkennen
  • Het combineren van dranken en gerechten
  • Kennis van andere gastronomische producten
  • Aperitief (bier, port, sherry, madeira, sake, gedistilleerd, etc.)
  • Thee, koffie en digestieven

Wijnkennis

  • Het systematisch analyseren van wijnen en andere dranken, het beoordelen van kwaliteit aan de hand van het smaakmodel die wordt gehanteerd tijdens deze opleiding, en het toepassen van deze smaken t.o.v. gerechten
  • Herkomstgebieden en druivenrassen
  • Vinificatie technieken
  • De rol van de wijnmaker
  • Proeverijen
  • Bepalen van smaakstijlen

Keukenkennis

  • Producten/warenkennis
  • Kooktechnieken
  • Menuleer
  • Soorten sauzen en garnituren
  • Beoordelen van kwaliteit
  • Smaakharmonie en compositie

Sommelier vaardigheden

  • Productkennis van koffie, thee, bier, alle overige behandelde dranken en kaas (productie, bewaren, serveren, gastronomische inzetbaarheid)
  • Sommelier vaardigheden (decanteren, beluchten, herkennen en oplossen van wijnfouten)
  • Samenstellen van een wijnkaart en wijnarrangement

Management en verkooptechniek

  • De gast centraal, behoeften, verwachtingspatroon
  • Belang van lichaamstaal
  • Reageren op gasten, klachtenbehandeling, omgaan met lastige situaties
  • Managementvaardigheden, voorraad, kostprijs, marge bepaling

DSC_0374-Bewerkt

KOSTEN EN INSCHRIJVEN

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.950,- exclusief btw en kunnen op drie manieren worden voldaan:

  1. Direct via iDEAL
  2. Via overboeking / bankoverschrijving
  3. In 3 termijnen

In alle gevallen krijg je van ons direct na je inschrijving een factuur. Tijdens het inschrijven heb je de mogelijkheid om factuurgegevens in te vullen, bijvoorbeeld die van je werkgever als die jouw opleiding betaalt.

Wil je graag in termijnen betalen? Dat kan ook. Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

  • Voor aanvang: € 1.614,50 (incl. btw)
  • Per 1 december: € 1.000,- (incl. btw)
  • Per 1 maart: € 1.000,- (incl. btw)

Het opleidingsgeld is inclusief de cursusmap, lesmateriaal van SVH/WSET, alle wijnen, gerechten en de eigen toetsen van de opleiding. De kosten van de externe examens (zoals de WSET & SVH) zijn niet inbegrepen.

Het minimaal aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (vol = vol)

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 19 september 2022

Programma 2022-2023*

Het basisdeel kent 16 fysieke lesdagen. De wijnspecialisatie kent zowel fysieke lesdagen als digitale lessen. Een fysieke lesdag is altijd op maandag, begint om 10.00 uur en eindigt rond 18.00 uur.

  • 19 & 26 september
  • 10 (externe locatie) & 24 oktober
  • 7 & 21 november
  • 5 december
  • 16 & 30 januari
  • 13 & 27 februari
  • 24 april
  • 8 mei
  • 22 mei (examen!)

*Het lesprogramma 2022-2023 is in ontwikkeling en onder voorbehoud van wijzigingen. Je kunt er vanuit gaan dat je iedere maandag voor de opleiding kunt vrijhouden, uitgezonderd vakanties.

Locatie:

Hotel de Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl