Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 (september 2021)

Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 is de springplank om tot de besten in het vak te gaan horen. We gaan je alles over smaak leren. En dat is nuttig, want consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in smaak en zoeken beleving. Hoe verras je je gast of een klant in de winkel? Wijn speelt een belangrijke rol in de gastronomie, maar kennis van wijn alleen is niet meer voldoende. In deze opleiding is ook aandacht voor andere dranken. Bovendien leer je hoe je dranken en gerechten het beste kunt combineren.

Werk jij in een restaurant of een (wijn)winkel als gastheer of gastvrouw? Dan word je met deze opleiding beter in het adviseren van je klanten of gasten.
Werk je in de keuken of in food-service? Dan krijg je meer inzicht in de smaak van gerechten en waarom mensen dingen lekker vinden.  De communicatie met andere afdelingen verbetert.
We bieden je een verfrissende kijk op de gastronomische wereld van vandaag. Er is geen andere opleiding waar je zoveel van smaak leert. Wij kennen de praktijk en weten wat je als professional moet weten om nog meer succes in je vak te hebben.

Na afloop van de basisopleiding zijn er allerlei specialisatie mogelijkheden. Uiteindelijk streven we ernaar dat we je maximaal ondersteunen om een mooie gastronomische carrière te maken.

FYSIEK ÉN DIGITAAL

We weten uit ervaring dat fysieke lessen het best zijn voor het ervaren van smaak. Je leert door te proeven en ervaringen met elkaar te delen. We weten ook dat een deel van de stof heel goed digitaal behandeld kan worden. Daarom kiezen we voor de beste balans: digitaal wat kan en fysiek wat moet. De data van de fysieke lessen staan hiernaast genoteerd. Zorg dat je er niet een mist, want ze zijn superleuk en inspirerend. Hou ook de andere maandagen vrij voor de opleiding. Dan zijn er digitale lessen en studieopdrachten.

OPZET OPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 bestaat uit twee onderdelen:

 1. Een basisdeel van 13 inspirerende lesdagen en een bezoek aan de Wine Professional
 2. Een specialisatiemodule naar keuze

In het basisdeel komen alle facetten aan bod die je nodig hebt om goed in een restaurant, winkel of anderszins te functioneren. Passie voor het vak staat hierbij centraal. Je krijgt inzicht in smaak en de samenstelling van dranken (wijn, bier, koffie, thee, gedistilleerd, etc.), gerechten, het combineren van dranken en gerechten, communicatie, sociale vaardigheden en managementaspecten, zoals calculatie en voorraadbeheer.

Dit basisdeel wordt afgesloten met het CIGE examen Gastronomische Vaardigheden, level 3.

Specialisatie mogelijkheden

Na het basisdeel kun je je gaan verdiepen in een onderwerp dat voor jou het meest belangrijk is. Onze specialisaties zijn intensieve trainingen die worden gegeven door vakspecialisten. Er is keuze uit vier specialisaties.

 1. Specialisatie WIJN: Intensieve examentraining voor het WSET 3 – Advanced Certificate. In combinatie met het basisdeel is dit de klassieke sommelier opleiding.
 2. Specialisatie WIJN & SPIJS: Verdieping in de combinatie van wijnen en gerechten.
 3. Specialisatie BIER & SPIJS: Word een expert in bier en gastronomie (samenwerking met STIBON).
 4. Specialisatie CULINAIR DENKEN: Verdieping in creativiteit en het ontwikkelen van smakelijke gerechten die passen bij vandaag. Gezond en volhoudbaar.

In de prijs van de opleiding is één specialisatie inbegrepen. De meesten kiezen ervoor om voor het WSET 3 – Advanced Certificate te gaan. Kan jij moeilijk kiezen? Wij helpen je graag. En wat let je om er meerdere te doen? Veel van onze deelnemers komen graag terug.

DSC_0309-Bewerkt

LESDAGEN EN STUDIEBELASTING

De lesdagen zijn op maandag van 10.00 uur tot ongeveer 18.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder Peter Klosse en Guillaume Coret. Je wilt geen dag missen! Op een van de dagen ga je zelfs je eigen wijn maken.

De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudie dagen opgenomen om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.

VOOROPLEIDING

Niveau 3 betekent dat we ervan uitgaan dat je al een goed basisniveau hebt. Je hebt bijvoorbeeld een afgeronde MBO-3 opleiding, voldoende wijnkennis (WSET2 of SDEN3) of voldoende praktijkervaring in de gastronomische sector. Een diploma is geen voorwaarde. Voldoende kennis wel. Onze avondcursus Gastronoom-Sommelier level 2 is de perfecte voorbereiding.

 DSC_0547-BewerktDSC_0335-BewerktDSC_0377-bewerkt

DIPLOMA’S EN CERTIFICATEN

De opleiding kan worden afgesloten met het einddiploma ‘Professioneel Gastronoom-Sommelier’. Dit diploma bestaat uit twee onderdelen:

 1. Het CIGE-examen Gastronomische vaardigheden level 3
 2. Het WSET level 3 – Advanced certificate*

*Indien je al in het bezit bent van een vinologen diploma van de Wijnacademie, dan accepteren wij deze ook om het einddiploma mee te halen. Je hoeft het WSET-gedeelte dan niet opnieuw te doen en kunt een van de andere specialisaties kiezen voor extra verdieping.

DSC_0269-Bewerkt

INHOUD VAN DE OPLEIDING PROFESSIONEEL GASTRONOOM-SOMMELIER, LEVEL 3

Gastronomie

 • Gastronomische beginselen
 • Smaak en smaakstijlen begrijpen
 • Smaakfactoren herkennen
 • Het combineren van dranken en gerechten
 • Kennis van andere gastronomische producten
 • Aperitief (bier, port, sherry, madeira, sake, gedistilleerd, etc.)
 • Thee, koffie en digestieven

Wijnkennis

 • Het systematisch analyseren van wijnen en andere dranken, het beoordelen van kwaliteit aan de hand van het smaakmodel die wordt gehanteerd tijdens deze opleiding, en het toepassen van deze smaken t.o.v. gerechten
 • Herkomstgebieden en druivenrassen
 • Vinificatie technieken
 • De rol van de wijnmaker
 • Proeverijen
 • Bepalen van smaakstijlen

Keukenkennis

 • Producten/warenkennis
 • Kooktechnieken
 • Menuleer
 • Soorten sauzen en garnituren
 • Beoordelen van kwaliteit
 • Smaakharmonie en compositie

Sommelier vaardigheden

 • Productkennis van koffie, thee, bier, alle overige behandelde dranken en kaas (productie, bewaren, serveren, gastronomische inzetbaarheid)
 • Sommelier vaardigheden (decanteren, beluchten, herkennen en oplossen van wijnfouten)
 • Samenstellen van een wijnkaart en wijnarrangement

Management en verkooptechniek

 • De gast centraal, behoeften, verwachtingspatroon
 • Belang van lichaamstaal
 • Reageren op gasten, klachtenbehandeling, omgaan met lastige situaties
 • Managementvaardigheden, voorraad, kostprijs, marge bepaling

DSC_0374-Bewerkt

KOSTEN EN INSCHRIJVEN

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.950,- exclusief BTW en kunnen op drie manieren worden voldaan:

 1. Direct via iDEAL
 2. Via overboeking / bankoverschrijving
 3. In 3 termijnen

In alle gevallen krijg je van ons direct na je inschrijving een factuur. Tijdens het inschrijven heb je de mogelijkheid om factuurgegevens in te vullen, bijvoorbeeld die van je werkgever als die jou opleiding betaalt.

Wil jij graag in termijnen betalen? Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

 • Voor aanvang: € 1.370,- (incl. BTW)
 • Per 1 december: € 1.100,- (incl. BTW)
 • Per 1 maart: € 904,50 (incl. BTW)

Het opleidingsgeld is inclusief één specialisatie naar keuze, cursusmap, lesmateriaal van de WSET, alle wijnen, gerechten en de eigen toetsen van de opleiding. De kosten van de externe examens (zoals de WSET) zijn niet inbegrepen.

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 6 september 2021

Programma 2021-2022*

Het basisdeel kent 16 lesdagen. Een lesdag is altijd op maandag, begint om 10.00 uur en eindigt rond 18.00 uur.

*Het lesprogramma 2021-2022 is nog in ontwikkeling. We streven ernaar om voorjaar 2021 het voorlopige programma te presenteren. Je kunt er alvast vanuit gaan dat je iedere maandag voor de opleiding kunt vrijhouden, uitgezonderd vakanties.

Locatie:

Hotel de Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl