Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 (september 2022)

De toppers in het gastheerschap kiezen voor onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3. De opleiding staat hoog aangeschreven en heeft al vele beste sommeliers en prijswinnende gastheren en -vrouwen opgeleverd.

Je leert alles over smaak. En dat is nuttig, want steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in smaak. Men zoekt beleving. Je verrast een restaurantgast of een klant in de winkel met bijzondere ervaringen. Onverwachte goede combinaties. We bieden je een verfrissende kijk op de gastronomische wereld van vandaag. Er is geen andere opleiding waar je zoveel van smaak leert. Wij kennen de praktijk en weten wat je als professional moet weten om nog meer succes in je vak te hebben.

In de moderne gastronomie gaat het niet alleen meer om wijn. Het blijft een belangrijk onderdeel, maar in deze opleiding is ook aandacht voor andere dranken. Bovendien leer je hoe je dranken en gerechten het beste kunt combineren.

VOOR WIE

Werk jij in een restaurant, bediening, keuken, wijnwinkel of bij een cateringbedrijf? Dan word je met deze opleiding beter in het adviseren van je klanten of gasten – op alle niveaus. Gastronomische kennis is zeker niet alleen van toepassing in de topgastronomie of speciaalzaken.

Werk je in de keuken of in food-service? Dan krijg je meer inzicht in de smaak van gerechten en waarom mensen dingen lekker vinden. De communicatie met andere afdelingen verbetert.

Ook als je werkt in het gastronomische onderwijs, ben je van harte welkom. Je leert het vak van de degenen die het studiemateriaal hebben ontwikkeld.

FYSIEK ÉN DIGITAAL

Fysieke lessen zijn het best om smaak te ervaren. Je leert door te proeven en ervaringen met elkaar te delen. We weten ook dat een deel van de stof heel goed digitaal behandeld kan worden. Dat doen we op de zelfstudie dagen. Daarmee vinden we de beste balans: digitaal wat kan en fysiek wat moet. De data van de fysieke lessen staan hiernaast genoteerd. Zorg dat je er niet een mist, want ze zijn superleuk en inspirerend. Hou ook de andere maandagen vrij voor de opleiding. Dan zijn er digitale lessen en studieopdrachten.

OPZET OPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

Onze opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, level 3 bestaat uit drie onderdelen:

 • September – December
  Focus: opbouw van smaak, gastronomische beginselen, hoofdwijntypes
  10 fysieke lessen, 5 zelfstudie dagen met digitale ondersteuning
 • Januari – Maart
  Focus: wijnverdieping voorbereiding examen WSET level 3
  4 fysieke lessen, 4 zelfstudie dagen met digitale ondersteuning
  Voor degenen die geen interesse in het WSET3 diploma is in deze periode gelegenheid om de specialisatie Bier & Spijs te volgen
 • April – Juni
  Focus: Andere dranken, gastheerschap, sommeliertechnieken
  6 fysieke lessen, 3 zelfstudie dagen

DE BASIS EN EEN SPECIALISATIEMODULE

In het basisdeel staat gastheerschap in volle breedte centraal. Je krijgt inzicht in smaak en de samenstelling van dranken (wijn, bier, koffie, thee, gedistilleerd, etc.), gerechten, het combineren van dranken en gerechten, communicatie, sociale vaardigheden en managementaspecten, zoals calculatie en voorraadbeheer. Dit basisdeel wordt afgesloten met het CIGE examen Gastronomische Vaardigheden, level 3.

Ervaring heeft geleerd dat de meeste deelnemers graag het WSET Advanced Certificate (level 3) willen halen. Dit onderdeel is daarom een vast onderdeel van de opleiding. In bijzondere gevallen kan dit onderdeel worden vervangen door de specialisatie Bier & Spijs die in dezelfde periode wordt gegeven. Ook de cursus Creatief Culinair Denken bij Angelique Schmeinck hoort tot de mogelijkheden.

In de prijs van de opleiding is één specialisatie inbegrepen. Je kunt je uiteraard meerdere specialisaties doen.

DSC_0309-Bewerkt

LESDAGEN EN STUDIEBELASTING

De lesdagen zijn op maandag van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder Peter Klosse en Guillaume Coret. Je wilt geen dag missen!

De opleiding vergt een goede planning van de deelnemer. Afhankelijk van je vooropleiding moet je rekenen op ongeveer 120-140 uur aan thuisstudie. In het programma zijn zelfstudie dagen opgenomen. Als je die goed benut om de stof door te nemen en in proefgroepen extra ervaring op te doen, dan kom je al een heel eind. Rond Kerst en in schoolvakanties zijn er in principe geen lessen.

VOOROPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

Niveau 3 betekent dat we ervan uitgaan dat je al een goed basisniveau hebt. Je hebt bijvoorbeeld een afgeronde MBO-3 opleiding, voldoende wijnkennis (WSET2 of SDEN3) of voldoende praktijkervaring in de gastronomische sector. Een diploma is geen voorwaarde. Voldoende kennis wel. Onze avondcursus Gastronoom-Sommelier level 2 is de perfecte voorbereiding.

 DSC_0547-BewerktDSC_0335-BewerktDSC_0377-bewerkt

DIPLOMA’S EN CERTIFICATEN

De opleiding kan worden afgesloten met het einddiploma ‘Professioneel Gastronoom-Sommelier’. Dit diploma bestaat uit twee onderdelen:

 1. Het CIGE-examen Gastronomische vaardigheden level 3
 2. Het WSET level 3 – Advanced certificate*

*Indien je al in het bezit bent van een vinologen diploma van de Wijnacademie, dan accepteren wij deze ook om het einddiploma mee te halen. Je hoeft het WSET-gedeelte dan niet opnieuw te doen en kunt een van de andere specialisaties kiezen voor extra verdieping.

DSC_0269-Bewerkt

INHOUD VAN DE OPLEIDING GASTRONOOM-SOMMELIER

Gastronomie

 • Gastronomische beginselen
 • Smaak en smaakstijlen begrijpen
 • Smaakfactoren herkennen
 • Het combineren van dranken en gerechten
 • Kennis van andere gastronomische producten
 • Aperitief (bier, port, sherry, madeira, sake, gedistilleerd, etc.)
 • Thee, koffie en digestieven

Wijnkennis

 • Het systematisch analyseren van wijnen en andere dranken, het beoordelen van kwaliteit aan de hand van het smaakmodel die wordt gehanteerd tijdens deze opleiding, en het toepassen van deze smaken t.o.v. gerechten
 • Herkomstgebieden en druivenrassen
 • Vinificatie technieken
 • De rol van de wijnmaker
 • Proeverijen
 • Bepalen van smaakstijlen

Keukenkennis

 • Producten/warenkennis
 • Kooktechnieken
 • Menuleer
 • Soorten sauzen en garnituren
 • Beoordelen van kwaliteit
 • Smaakharmonie en compositie

Sommelier vaardigheden

 • Productkennis van koffie, thee, bier, alle overige behandelde dranken en kaas (productie, bewaren, serveren, gastronomische inzetbaarheid)
 • Sommelier vaardigheden (decanteren, beluchten, herkennen en oplossen van wijnfouten)
 • Samenstellen van een wijnkaart en wijnarrangement

Management en verkooptechniek

 • De gast centraal, behoeften, verwachtingspatroon
 • Belang van lichaamstaal
 • Reageren op gasten, klachtenbehandeling, omgaan met lastige situaties
 • Managementvaardigheden, voorraad, kostprijs, marge bepaling

DSC_0374-Bewerkt

KOSTEN EN INSCHRIJVEN

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.950,- exclusief btw en kunnen op drie manieren worden voldaan:

 1. Direct via iDEAL
 2. Via overboeking / bankoverschrijving
 3. In 3 termijnen

In alle gevallen krijg je van ons direct na je inschrijving een factuur. Tijdens het inschrijven heb je de mogelijkheid om factuurgegevens in te vullen, bijvoorbeeld die van je werkgever als die jouw opleiding betaalt.

Wil je graag in termijnen betalen? Dat kan ook. Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

 • Voor aanvang: € 1.614,50 (incl. btw)
 • Per 1 december: € 1.000,- (incl. btw)
 • Per 1 maart: € 1.000,- (incl. btw)

Het opleidingsgeld is inclusief de WSET3 specialisatie (of eventueel een andere), cursusmap, lesmateriaal van de WSET, alle wijnen, gerechten en de eigen toetsen van de opleiding. De kosten van de externe examens (zoals de WSET) zijn niet inbegrepen.

Het minimaal aantal deelnemers is 12, maximaal 30 (vol = vol)

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: September 2022

Programma 2022-2023*

Het basisdeel kent 16 fysieke lesdagen. De WSET specialisatie kent zowel fysieke lesdagen als digitale lessen. Een fysieke lesdag is altijd op maandag, begint om 10.00 uur en eindigt rond 18.00 uur.

*Het lesprogramma 2022-2023 is in ontwikkeling en wordt in de loop van 2022 gepubliceerd. Je kunt er alvast vanuit gaan dat je iedere maandag voor de opleiding kunt vrijhouden, uitgezonderd vakanties.

Locatie:

Hotel de Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl