Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw (november 2021)

Onze Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw is de ideale basis opleiding koken en gastheerschap. Met deze unieke opleiding leer je in 22 lesdagen de essentie van wat je moet weten om een cuisinier en gastheer/-vrouw te worden binnen een jaar. Een specifieke vooropleiding is niet nodig, in principe is deze opleiding dus open voor iedereen. We zoeken vooral gemotiveerde personen met ambitie, doorzettingsvermogen en passie voor het vak. Dat kunnen jonge mensen zijn die deze opleiding verkiezen boven die van een ROC, horecamedewerkers die merken dat ze meer moeten weten om verder te komen, of personen die altijd in een andere branche gewerkt hebben, maar hun hart willen volgen. Voor een ieder geldt dat wij ons inzetten om ze verder te helpen!

Goed opgeleide medewerkers in de keuken en bediening zijn meer dan ooit nodig in de horeca. Moderne koks en gastheren/-vrouwen moeten veel weten van smaak, smaakcombinaties, ingrediënten, wijnen, bereidingstechnieken en smaakbeleving in brede zin. Een groot deel van de noodzakelijke kennis overlapt voor beide beroepsgroepen. Vandaar dat het heel goed mogelijk is koks en gastheren gezamenlijk op te leiden.

DSC_0287-bewerkt copy

Opzet en verwachting

De Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw heeft 22 lesdagen. De lessen worden gegeven op dinsdag in een inspirerende omgeving: de Echoput Kook- en Wijnschool. Stel je een lesdag als volgt voor: om 10.30 uur ligt er een heel lam op het hakblok. Terwijl het vlees netjes van het karkas wordt gehaald, spreken we over spierstukken, eiwitstructuren, kooktechnieken en restverwerking. Daarna gaan we koken. We maken een bouillon/fond van de botten, stoven de schouder, de bout en braden de rug. We spreken over smaken, bijpassende garnituren en over de consequenties van deze bereidingen voor de wijnen. Welke soorten zoeken we en waar vinden we die? We behandelen een wijngebied en proeven er ook een aantal, ook in combinatie met gerechten. Om 18.00 uur gaat iedereen gelouterd naar huis, nadat alles spic en span schoongemaakt is. Want dat hoort ook bij het vak!

De lessen worden gegeven door erkende topdocenten. Meesterkok Theus de Kok was jarenlang chef de cuisine van een van de meest gerenommeerde restaurants van Nederland: De Echoput. Theus wordt bijgestaan door Maarten Mom, de sommelier van De Echoput. Maarten heeft een grote passie voor wijn en de combinatie van wijnen en gerechten. Gastheerschap zit in zijn DNA.

  DSC_0476-Bewerkt 

Diploma’s en certificaten

We streven er naar om alle deelnemers in een jaar zo ver mogelijk te krijgen. Vooropleiding, aanleg en een eventueel leerbedrijf zijn mede bepalend voor het niveau dat behaald kan worden. Om maximaal rendement uit de opleiding te halen is het aan te bevelen dat de deelnemers ook praktische ervaring op doen in een horecabedrijf met veel aandacht voor gastronomie. Dat is echter geen verplichting.

Waren- en wijnkennis worden getoetst met examens van het CIGE. In de Grande Finale laten de deelnemers zien wat ze geleerd hebben. Elke deelnemer krijgt na afloop een persoonlijke beoordeling van de docenten van het behaalde niveau met A, AA, of AAA op koken en gastheerschap. Deze waardering loopt parallel met de niveau 1, 2 en 3 van de landelijke structuur.

Na afloop van de opleiding ben je klaar voor een carrière in de gastronomie. Direct in de horeca of erbuiten. Sommige geslaagden zijn zelf kookdemonstraties gaan geven, een ‘bed & breakfast’ begonnen of verhuren zichzelf als chef. Anderen zijn succesvol in de horeca of kiezen voor een vervolgopleiding bij de Academie voor Gastronomie, zoals de opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier, cursus Wijn-spijs of de specialisatiecursus Wild & Wildbereiding.

Inhoud van de Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw

Koken

Alle basis bereidingstechnieken komen aan bod; vlees, vis en vegetarisch; voor-, hoofd- en nagerechten. Tevens krijgt ook het bereiden van sauzen en garnituren, de menu-opbouw en het combineren van smaken veel aandacht. En uiteraard de basis van alles: warenkennis.

TDL2016061322997TDL2016061323001

Wijn en Gastheerschap

We behandelen alle wijnstijlen en de belangrijkste gebieden, eigenschappen, herkomst en vooral ook smaak en de combinatie met gerechten. Andere dranken zoals bier en distillaten worden niet vergeten. Evenmin zaken die met gastheerschap te maken hebben, zoals de invloeden op smaakbeleving en algemene gastronomische kennis (geschiedenis, samenwerkingsverbanden, grote namen)

Tijdens de opleiding is er ook een excursie naar interessante producenten en leveranciers.

DSC_0430-Bewerkt

Praktische gegevens

De opleiding bestaat uit 22 lesdagen, op dinsdag. Een lesdag begint om 10.30 uur en eindigt rond 18.00 uur.

De lessen worden gegeven in de Echoput Kook- en Wijnschool (naast het gelijknamige hotel), verzorgd door Theus de Kok en Maarten Mom.

> Maximaal aantal deelnemers: 16, minimaal 12 (afhankelijk van de actuele corona maatregelen).

Kosten

De kosten voor de Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw bedragen € 2.450,- exclusief BTW. Dit bedrag kan direct of in 3 termijnen worden betaald. Per termijn wordt er €15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

 • Bij aanvang: € 1.045,- (incl. BTW)
 • Per 1 december: € 900,- (incl. BTW)
 • Per 1 februari: € 884,50 (Incl. BTW)

Zie verder het studiereglement >

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 2 november 2021

Programma 2021*

Er zijn 22 lesdagen. Lesdagen zijn op dinsdag, beginnen om 10.30 uur tot ongeveer 18.00 uur.

 • 2, 9, 16, 23, 30 november 2021
 • 7 december
 • 18, 25 januari 2022
 • 1, 8, 15 februari
 • 1, 8, 15, 22, 29 maart
 • 5, 12, 19 april
 • 10, 17, 24 mei
 • Reserve dag 31 mei 2022

* De Turbo opleiding wordt gegeven in de kookschool, waar de cursisten doorgaans dicht bij elkaar aan het kookeiland staan. De haalbaarheid van het lesprogramma is daarmee sterk afhankelijk van de actuele corona maatregelen. De gegeven data zijn dan ook voorlopig, onder voorbehoud van wijzigingen.

Locatie:

De Echoput Kook- en Wijnschool
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl