Turbo opleiding Cuisinier/Gastheer, -vrouw (maart 2018) [VOL]

**DEZE OPLEIDING IS VOL. BIJ VOLDOENDE BELANGSTELLING START DE VOLGENDE TURBO OPLEIDING IN SEPTEMBER/OKTOBER, DAARVOOR KUNT U ZICH HIER INSCHRIJVEN. WILT U IN DE TUSSENTIJD OP DE WACHTLIJST? STUUR ONS DAN EEN MAILTJE**

Op zoek naar een goede basisopleiding koken en gastheerschap? Je hebt hem gevonden! Met onze unieke Turbo opleiding leer je in 22 dagen de essentie van wat je moet weten om een cuisinier en gastheer/-vrouw te worden binnen een jaar. Een specifieke vooropleiding is niet nodig, in principe is deze opleiding dus open voor iedereen. We zoeken vooral gemotiveerde personen met ambitie, doorzettingsvermogen en passie voor het vak. Dat kunnen jonge mensen zijn die deze opleiding verkiezen boven die van een ROC, horecamedewerkers die merken dat ze meer moeten weten om verder te komen, of personen die altijd in een andere branche gewerkt hebben, maar hun hart willen volgen. Voor een ieder geldt dat wij ons inzetten om ze verder te helpen!

Goed opgeleide medewerkers in de keuken en bediening zijn meer dan ooit nodig in de Horeca. Moderne koks en gastheren/-vrouwen moeten veel weten van smaak, smaakcombinaties, ingrediënten, wijnen, bereidingstechnieken en smaakbeleving in brede zin. Een groot deel van de noodzakelijke kennis overlapt voor beide beroepsgroepen. Vandaar dat het heel goed mogelijk is koks en gastheren gezamenlijk op te leiden.

DSC_0287-bewerkt copy

Opzet en verwachting

Er zijn 22 lesdagen. De lessen worden gegeven op dinsdag in een stimulerende omgeving, de Echoput Kook- en Wijnschool. Stel je een lesdag als volgt voor: om 12.00 uur ligt er een heel lam op het hakblok. Terwijl het vlees netjes van het karkas wordt gehaald, spreken we over spierstukken, eiwitstructuren, kooktechnieken en restverwerking. We gaan koken. We maken een bouillon/fond van de botten, we gaan de schouder stoven, en de bout en de rug braden. We spreken over smaken en bijpassende garnituren en over de consequenties voor de wijnen. Welke soorten zoeken we en waar vinden we die? We behandelen een wijngebied en proeven er ook een aantal, ook in combinatie met gerechten. Om 19.30 uur gaat iedereen gelouterd naar huis, nadat alles spic en span schoongemaakt is. Want dat hoort ook bij het vak.

De lessen worden gegeven door erkende topdocenten. Meesterkok Theus de Kok was jarenlang chef de cuisine van een van de meest gerenommeerde restaurants van Nederland, De Echoput. Hij geeft de kookinstructies en warenkennis. Anja Vondenhoff is in 2011 gekozen tot de beste Champagnedocent van Europa, is ook Weinakademiker en heeft de WSET level 4 – Diploma Course met succes voltooid. In de opleiding is Anja verantwoordelijk voor het wijngedeelte, gastheerschap, smaakcombinaties en managementaspecten. Edwin Raben is voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers en heeft een rijke horeca ervaring. Edwin is verantwoordelijk voor het wijn- en gastheerschap gedeelte van de turbo-opleiding die op dinsdag gegeven wordt. Anja doet het programma op maandag.

  DSC_0476-Bewerkt 

Diploma’s en certificaten

We streven er naar om alle deelnemers in een jaar zo ver mogelijk te krijgen. Vooropleiding, aanleg en een eventueel leerbedrijf zijn mede bepalend voor het niveau dat behaald kan worden. Om maximaal rendement uit de opleiding te halen is het aan te bevelen dat de deelnemers ook praktische ervaring op doen in een horecabedrijf met veel aandacht voor gastronomie. Dat is echter geen verplichting.

Waren- en wijnkennis worden afgetoetst met examens van het CIGE. In de Grande Finale laten de deelnemers zien wat ze geleerd hebben. Elke deelnemer krijgt na afloop een persoonlijke beoordeling van de docenten van het behaalde niveau met A, AA, of AAA op koken en gastheerschap. Deze waardering loopt parallel met de niveau 1, 2 en 3 van de landelijke structuur.

Na afloop van de opleiding ben je klaar voor een carrière in de gastronomie. Direct in de horeca of erbuiten. Sommige geslaagden zijn zelf kookdemonstraties gaan geven, een bed & breakfast begonnen of verhuren zichzelf als chef. Anderen zijn succesvol in de horeca of kiezen voor een vervolgopleiding bij de Academie voor Gastronomie, zoals de cursus Wijn-spijs of Specialisatiecursus Wild & Wildbereiding.

Inhoud van de opleiding

Koken

Alle basis bereidingstechnieken komen aan bod; vlees, vis en vegetarisch; voor-, hoofd- en nagerechten. Tevens krijgt ook het bereiden van sauzen en garnituren, de menu-opbouw en het combineren van smaken veel aandacht. En uiteraard de basis van alles: warenkennis.

TDL2016061322997TDL2016061323001

Wijn en Gastheerschap

We behandelen alle wijnstijlen en de belangrijkste gebieden, eigenschappen, herkomst en vooral ook smaak en de combinatie met gerechten. Andere dranken zoals bier en distillaten worden niet vergeten. Evenmin zaken die met gastheerschap te maken hebben, zoals de invloeden op smaakbeleving en algemene gastronomische kennis (geschiedenis, samenwerkingsverbanden, grote namen)

Tijdens de opleiding is er ook een excursie naar interessante producenten en leveranciers.

DSC_0430-Bewerkt

Praktische gegevens

De opleiding bestaat uit 22 lesdagen, op dinsdag. Een lesdag begint om 12.00 uur en eindigt rond 19.30 uur.

De lessen worden gegeven in de Echoput Kook- en Wijnschool, naast het hotel, en gegeven door Theus de Kok, Anja Vondenhoff en Edwin Raben.

> Maximaal aantal deelnemers: 16, minimaal 12.

Kosten

De kosten voor de opleiding bedragen € 2.450,- exclusief BTW. Dit bedrag kan direct of in 3 termijnen worden betaald. Per termijn wordt er € 15,- administratiekosten in rekening gebracht. De termijnbedragen zijn als volgt:

 • Voor aanvang: € 1.045,- (incl. BTW)
 • Per 1 mei: € 900,- (incl. BTW)
 • Per 1 juli: € 839,50 (Incl. BTW)

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 6 maart 2018

Programma 2018

Er zijn 22 lesdagen. Lesdagen zijn op dinsdag, beginnen om 12.00 uur tot ongeveer 19.30 uur.

Dit is het voorlopige programma, het is mogelijk dat het definitieve schema iets afwijkt.

 • 6, 13, 20 en 27 maart
 • 3, 10 en 24 april
 • 8, 22 en 29 mei
 • 5 en 12 juni
 • 4, 11, 18 en 25 september
 • 2, 9 en 30 oktober
 • 6 november
 • 13 november 2018: Grande Finale dag 1
 • 20 november 2018: Grande Finale dag 2
Locatie:

De Echoput Kook- en Wijnschool
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl