Voortgezette koksopleiding (februari 2020)

De kok van vandaag wordt geconfronteerd met vragen die niet of nauwelijks in reguliere opleidingen aan bod komen. Denk aan de maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid en voedselproductie, maar ook onderwerpen zoals culinaire compositieleer, creativiteit, culinaire succesfactoren en culinair denken, rendement, efficiency en leiderschap.

Wij willen je helpen met een nieuwe voortgezette koksopleiding. Na deze opleiding begrijp je waar het in de toekomst om gaat. Je bent in staat om zelfstandig nieuwe gerechten te ontwikkelen die de moderne gast wil. Je groeit uit tot een gewilde en inspirerende leider in de keuken met een eigen identiteit!

 

Voor wie?

Deze voortgezette koksopleiding is bedoeld voor alle koks die zich na MBO-3 verder willen verdiepen. Ook koks die al jaren in de praktijk werken zijn welkom. Bijvoorbeeld als je vastloopt in je carrière. Het is geen kookopleiding. We veronderstellen dat je kunt koken. We helpen je om beter om te gaan met de uitdagingen van deze tijd. Op basis van de nieuwste inzichten ben je straks beter in staat om smakelijke gerechten te ontwikkelen die passen bij de wensen van de moderne consument. Je begrijpt waarom thema’s zoals gezond, duurzaam, korte ketens, lokaal, meer groente, minder vlees, en zo voort, belangrijk zijn. Je kunt die inzichten in je keuken toepassen. Je maakt gerechten waar men om vraagt. Ze zijn heel lekker zijn en gemaakt met visie en overtuiging. Jouw overtuiging.

 

De gastronomische wereld zit te springen om culinair leiderschap. Het personeelstekort en het grote verloop vragen om nieuwe inzichten. We hebben bewuste koks nodig die getraind zijn in het ontwerpen van smakelijke gerechten. Koks die goed kunnen organiseren en zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. In deze nieuwe voortgezette opleiding besteden we aandacht aan allerlei knelpunten waar koks in de praktijk tegenaan lopen.

Op 20 januari 2020 is de kick-off. Jij kunt daar bij zijn!

Stevige samenwerking

In deze nieuwe opleiding voor chef-koks werken we samen met de Stichting Ik Kook Bewust / HANOS. Deze stichting zet zich in om binnen de horeca het bewuste koken, met name meer seizoensgebonden, duurzamer (en dus beter voor mens, dier en planeet) en dichterbij, te bevorderen. Onderstaande video vertelt het verhaal.

Inhoud van de opleiding

De voortgezette koksopleiding is gebaseerd op vier aandachtsgebieden die belangrijk zijn voor de moderne chef.

1. Product
Behalve productkennis, herkomst, basis chemie en bereidingstechnieken is er uitgebreid aandacht voor smaak en compositie, wat past bij elkaar (en wat niet?), meer inzicht in lekker en de culinaire succesfactoren. Speciaal voor deze opleiding is een nieuw vak ontwikkeld: culinair denken. Je leert het verband te leggen tussen wat er op het bord ligt, de moeite die het kost en de waardering van de gast. Let op: dit is geen kookopleiding! Er wordt vanuit gegaan dat je kunt koken.

2. Management
Je gaat leiding geven aan een belangrijke afdeling inde organisatie die grote invloed heeft op het rendement. Het is belangrijk dat je inzicht hebt in de inkoop, prijscalculatie, interne organisatie, het voorkomen van afval / waste, basis arbeidsrecht, conceptontwikkeling en marktgericht denken etc.

3. Maatschappij
Wat is er aan de hand in voedselland? Is biologisch beter dan gangbaar? Zijn E-nummers nu wel of niet slecht? Waarom zegt iedereen dat we minder vlees moeten eten, klopt dat wel? Moeten we inderdaad minder zout gebruiken? Hoe zit het hele voedselsysteem eigenlijk in elkaar? En hoe zit het met al die voedsel intoleranties van tegenwoordig?

4. Leiderschap
Je wilt een inspirerende leider zijn waar mensen graag voor werken. Hoe kun je jezelf daarin verbeteren? Er is ook stress en dat geeft spanning. Hoe ga je daarmee om? In de opleiding is aandacht voor technieken die je daarbij helpen.

Praktische gegevens

Deze voortgezette koksopleiding is een initiatief van Peter Klosse. Verspreid over een jaar zijn er 20 inspiratiedagen. Daarnaast is er ruimte om jezelf te verdiepen. Het programma wordt ontwikkeld in samenwerking met vakmensen die hun sporen ruim verdiend hebben. Voorbeelden zijn Angelique Schmeinck en Albert Kooy, en ook bijvoorbeeld Wil Jansen. Een keur aan top docenten staat voor je klaar, allemaal specialist op hun eigen vakgebied.

Er zijn 20 lesdagen op maandag en 20 zelfstudie-dagen. De lesdagen beginnen om 10.30 uur en eindigen rond 18.00 uur. Lessen worden gegeven in de Echoput Kook- en Wijnschool, naast het hotel (Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren).

De kosten voor de opleiding bedragen € 3055,-  exclusief BTW.
Graag ontvangen we je C.V. bij aanmelding.

Het totale cursusbedrag (€ 3329,95 incl. BTW) kan ineens of in 3 termijnen worden voldaan. Per termijn wordt er €15,- administratiekosten in rekening gebracht, dus het totaalbedrag voor iemand die in 3 termijnen betaalt is € 3374,95. De termijnbedragen zijn dan als volgt.

Termijnbedragen en data

1. Per 1 januari 2020: € 1374,95
2. Per 1 april 2020: € 1000,-
3. Per 1 juli 2020: € 1000,-

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 20 januari 2020

Programma 2020

Er zijn 20 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag en beginnen om 10.30 uur tot ongeveer 18:00 uur.
Let op: dit is een voorlopig programma. Er kan nog iets wijzigen.

 • 20 januari: kick-off
 • 3 februari, 17 februari
 • 2 maart, 16 maart, 30 maart
 • 6 april, 20 april
 • 4 mei, 11 mei, 25 mei
 • 8 juni, 22 juni
 • 6 juli
 • 31 augustus
 • 14 september, 28 september
 • 5 oktober, 19 oktober
 • 2 november, 16 november
Locatie:

De Echoput Kook- en Wijnschool
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl