Voortgezette koksopleiding (februari 2020)

Deze nieuwe culinaire opleiding zit bomvol inspiratie voor koks en andere culinaire professionals die tot de besten willen horen!

De voedselwereld is in beweging. Steeds meer mensen zijn zich bewust dat we andere keuzes moeten gaan maken. Maar welke en vooral: hoe? Minder vlees, suiker, zout en vet en dus meer groente, fruit, vers, uit het seizoen en het liefst ook uit de buurt. Hoe doe je dat op een succesvolle manier? Het eten zal toch ook lekker moeten zijn. En in restaurants zullen gasten tevreden moeten zijn. Er is behoefte aan goed opgeleide, culinaire leiders die de uitdagingen van deze tijd smakelijk weten vertalen.

De Academie voor Gastronomie kent de praktijk en de vraagstukken van de wereld. Als lid van het Google Foodlab en partner van het Future Food Institute heeft Peter Klosse de afgelopen jaren de gelegenheid gehad om zijn gastronomische kennis en inzichten te verdiepen. Met deze nieuwe kennis en inzichten heeft hij een uniek inspiratie programma opgesteld: een opleiding culinaire gastronomie, oftewel een voortgezette koksopleiding.

De voortgezette koksopleiding

Deelnemers aan de voortgezette koksopleiding krijgen in 20 lesdagen, verspreid over een jaar, alle inzichten die ze nodig hebben om de voedselwereld van vandaag beter te begrijpen. De opleiding is geschikt voor ambitieuze en bewuste koks, opleiders en leiding gevers van culinaire organisaties. Door de opleiding weten zij de inzichten te vertalen in de praktijk. Zij kunnen nieuwe smakelijke gerechten ontwikkelen, met een eigen stijl en op basis van vooraf gestelde doelen.

De opleiding is uniek in zijn soort en opzet. Werkgevers van onderwijsinstellingen, restaurants en catering organisaties kunnen rekenen op een geïnspireerde culinaire leider in de organisatie die begrijpt wat er tegenwoordig wordt gevraagd. Deze persoon weet waarom veranderen noodzakelijk is, wat er aan gedaan kan worden, en hoe hij/zij daar een rol in heeft. De opleiding zorgt dus voor meer inspiratie, meer kennis en beter geschoold personeel, minder waste en een betere culinaire organisatie.

Doelgroep

  • Opgeleide koks die zich willen specialiseren in gastronomische en belangrijke hedendaagse thema’s.
  • Beleidsmakers op het gebied van voedsel.
  • Culinaire vakdocenten die zich verder willen ontwikkelen.
  • Overige culinaire professionals (food designers, product ontwikkelaars, leidinggevenden).

Opzet

  • 20 lesdagen (waarvan 4 excursies en een paar ‘great works’ – eindpresentaties)
  • Inspiratie rondom thema’s door een topdocent, met aansluitend een workshop (zelf aan de slag) op basis van dat thema.

Thema’s

  • Smaak: smaaktheorie, basis food science
  • Compositieleer: smaakvrienden, ontwerp, creativiteit
  • Combinatieleer: wat past erbij, soorten dranken (wijn, bier, cocktails, thee)
  • Techniek en innovatie: fermentatie, andere manieren garing en bereiding
  • Voedselveiligheid en gevoeligheden: haccp, hygiëne, allergenen
  • Communicatie en leiderschap: planning en organisatie, omgang met stress
  • Marketing: redeneren vanuit de gast, menukaart, menu-engineering
  • Organisatie: grootte van de kaart, inzet van mensen, voorbereiding
  • Duurzaamheid: korte ketens, carbon footprint, true costs, labels
  • Management: calculatie, inkoop, leveranciersbeleid

Workshops in de vorm van ‘challenges’

  • Koken met een thema (Vis, Ingewanden, Wild, Zoet, Vegetarisch, No-waste)
  • Koken bij de drank
  • Koken met een beperkt budget
  • Multi-sensorisch koken
  • Koken binnen een kader (‘advertentiespel’)

Excursies

Geen ‘schoolreisjes’, maar volledige programma’s op locatie

  • Nel Schellekens
  • Voedselbos Groesbeek
  • Hanos distributiecentrum, wildfabriek
  • Remeker

Stevige samenwerking

De voortgezette koksopleiding is opgezet in samenwerking met Stichting Ik Kook Bewust / HANOS. Deze stichting zet zich in om binnen de horeca het bewuste koken, met name meer seizoensgebonden, duurzamer (en dus beter voor mens, dier en planeet) en dichterbij, te bevorderen. Onderstaande video vertelt het verhaal.

Daarnaast wordt de opleiding ondersteund door SVH en Dutch Cuisine.

Praktische gegevens

> Deze voortgezette koksopleiding is een initiatief van Peter Klosse. Verspreid over een jaar zijn er 20 inspiratiedagen. Daarnaast is er ruimte om jezelf te verdiepen. Het programma wordt ontwikkeld in samenwerking met vakmensen die hun sporen ruim verdiend hebben, zoals Angelique Schmeinck en Albert Kooy. Een keur aan top docenten staat voor je klaar, die allemaal specialist zijn in hun eigen vakgebied.

> Er zijn 20 lesdagen op maandag en 20 zelfstudie-dagen. De lesdagen beginnen om 10.30 uur en eindigen rond 18.00 uur. Lessen worden gegeven in de Echoput Kook- en Wijnschool, naast het hotel (Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren).

> De kosten voor de opleiding bedragen € 3055,-  exclusief BTW.
Graag ontvangen we je C.V. bij aanmelding.

> Het totale cursusbedrag (€ 3329,95 incl. BTW) kan direct of in 3 termijnen worden voldaan. Per termijn wordt er €15,- administratiekosten in rekening gebracht, dus het totaalbedrag voor iemand die in 3 termijnen betaalt is € 3374,95. De termijnbedragen zijn dan als volgt.

Termijnbedragen en data

1. Per 1 januari 2020: € 1374,95
2. Per 1 april 2020: € 1000,-
3. Per 1 juli 2020: € 1000,-

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: 20 januari 2020

Programma 2020

Er zijn 20 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag en beginnen om 10.30 uur tot ongeveer 18:00 uur.
Let op: dit is een voorlopig programma. Er kan nog iets wijzigen.

  • 20 januari: kick-off
  • 3 februari, 17 februari
  • 2 maart, 16 maart, 30 maart
  • 6 april, 20 april
  • 4 mei, 11 mei, 25 mei
  • 8 juni, 22 juni
  • 6 juli
  • 31 augustus
  • 14 september, 28 september
  • 5 oktober, 19 oktober
  • 2 november, 16 november
Locatie:

De Echoput Kook- en Wijnschool
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl