Specialisatie: Wijn & Spijs (april 2020)

Op maandag 6 april zou de cursus Wijn-Spijs beginnen. Inmiddels is de wereld min of meer op slot gegaan, waardoor we onze programma’s moeten aanpassen. Op dit moment gaan we er vanuit dat we in juni kunnen beginnen. Hou vooralsnog 15 en 29 juni genoteerd. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over de rest van de dagen en wanneer het examen kan plaatsvinden. Niemand weet hoe lang dit gaat duren. De ontwikkelingen in de komende weken zullen bepalen wanneer we weer kunnen opstarten en hoe de lesschema’s er dan uitzien.

We houden jullie op de hoogte.

Met gastronomische groet,
Peter Klosse

De specialisatie Wijn & Spijs geeft inzicht in smaak en het combineren van wijnen en gerechten. Deze specialisatie is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met wijn-spijs te maken heeft, variërend van koks, gastheren, sommeliers en wijnadviseurs in de wijnhandel tot geïnteresseerde vinologen en liefhebbers. Een aantal jaren praktijkervaring en een redelijke kennis van wijnen is aanbevolen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de combinatie van wijnen en gerechten, omdat wijnen en gerechten elkaar beïnvloeden en lang niet alle combinaties lekker zijn. Om smaken op een verantwoorde manier met elkaar te combineren, moeten je meer van smaak weten. Met behulp van de universele smaakfactoren kunnen slechte wijn-spijs combinaties voorkomen worden, terwijl er juist een basis gelegd wordt voor de keuze van verrassende, nieuwe combinaties. De restaurantgast of degene die in de winkel zijn wijn koopt, krijgt een beter advies en gaat meer genieten.

DSC_0328-Bewerkt

OPZET EN VERWACHTING

De specialisatie Wijn & Spijs bestaat uit 5 lesdagen. Een lesdag bestaat(meestal) uit een theoretisch gedeelte, wijnproeverij en illustratieve didactische lunch. Centraal bij deze 5-daagse cursus staat het combineren van wijnen en gerechten en de factoren die van invloed zijn op smaakcombinaties. De fundamentele benadering van ‘Het Proefboek, de essentie van smaak’ staat daarbij centraal. De cursus wordt jaarlijks gegeven, meestal in het voorjaar.

Op basis van een fundamenteel en wetenschappelijk begeleid smaakonderzoek is er veel meer bekend over de factoren die een wijn-spijs combinatie beïnvloeden. In de cursus worden deze factoren diepgaand behandeld. De cursus kan worden afgesloten met het CIGE diploma Gastronomie.

DSC_0319-Bewerkt

CURSUSGEGEVENS

De specialisatie Wijn & Spijs wordt één keer per jaar aangeboden en bestaat uit 5 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag, van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.

De lessen vinden plaats in Hotel De Echoput en worden gegeven door Dr. Peter Klosse.

Lesmateriaal: Het Nieuwe Proefboek (inbegrepen in de cursusprijs).

Het minimaal aantal deelnemers is 12.

De kosten voor de cursus bedragen € 950,- exclusief BTW. Dit is inclusief boek, wijnen, gerechten en overige cursusmaterialen. De kosten van het CIGE examen Gastronomie zijn niet inbegrepen in het cursusgeld.

De kosten voor het CIGE examen Gastronomie bedragen € 195,- exclusief BTW.

Zie verder het studiereglement >

Aanmelden

« Terug naar het overzicht

Startdatum: n.t.b.

Programma 2020*

Er zijn 5 lesdagen. Lesdagen zijn op maandag, van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.

  • 6 april
  • 11 mei, 18 mei, 25 mei
  • 15 juni
  • 29 juni

* Dit was het programma, voordat de coronacrisis uitbrak. De ontwikkelingen in de komende weken zullen bepalen wanneer we weer kunnen opstarten en hoe de lesschema’s er dan uitzien. We houden jullie op de hoogte

Locatie:

Hotel De Echoput
Amersfoortseweg 86
7346 AA Hoog Soeren
www.echoput.nl