Dr. Peter Klosse

Dr. Peter Klosse (Apeldoorn, 1956) komt uit een gezin met veel belangstelling voor gastronomie. Zijn ouders waren de grondleggers van Restaurant De Echoput in Hoog Soeren. In 1967 had het restaurant al één Michelinster en in totaal heeft het restaurant 36 jaar lang een Michelinster gehad. Klosse’s vader was een van de oprichters van de Alliance Gastronomique. Zijn zoon Karel heeft nu de organisatorische touwtjes in handen.

Peter Klosse is in zijn carrière vooral op zoek naar de wortels van de gastronomie. Het heeft geleid tot de oprichting van de Academie voor Gastronomie en het schrijven van meer dan vijftien boeken. Centraal staat het Smaakstijlen-concept waarop hij in 2004 promoveerde aan de Universiteit van Maastricht aan de faculteit Gezondheidswetenschappen. Sindsdien staat Peter Klosse bekend als ‘smaakprofessor’. Sinds 2011 is hij ook lector, eerst in Leeuwarden en nu in Maastricht bij de Hotel Management School.

Smaakonderzoek en consultancy

Het begon allemaal bij de combinatie van wijnen en gerechten. Waarom past de ene wijn wel en de andere niet? Wat is de logica? Inmiddels zijn we meer dan 25 jaar verder en heeft het denken zich verdiept en uitgebreid. Smaak is een rijk onderwerp met veel dimensies. “We moeten meer van ‘Lekker’ weten”, is Klosse’s motto.

“Lekker is immers de motor van onze voedselkeuze. Bewust of onbewust kiezen we het eten en drinken dat we het lekkerst vinden. De mens is gewend geraakt aan een voedselpatroon dat niet altijd even gezond is en tevens belastend voor het milieu. De Gezondheidsraad adviseert om meer groente en fruit te eten en minder zout, suiker en bewerkt voedsel in het algemeen. Dit vraagt om het veranderen van eetpatronen en dat is een grote uitdaging. Een voorwaarde voor de verandering is dat de gewenste voeding even gemakkelijk, betaalbaar en lekker is als wat men nu eet.“

Deze benadering krijgt nationaal en internationaal steeds meer aandacht. Klosse is o.a. lid van het Google Food Lab en helpt als consultant verschillende bedrijven en organisaties met vraagstukken die met smaak te maken hebben. Een voorbeeld is de Tweede Kamer. Om het onderzoek meer kracht te geven heeft hij recentelijk T.A.S.T.E. opgericht: The Academy For Scientific Taste Evaluation. Voor meer informatie, ga naar onze website: www.tasteresearch.org.

Hebt u zelf een smakelijk vraagstuk of wilt u graag met ons samenwerken? Stuur dan een mailtje: contact@tasteresearch.org.

FB_TASTE_Banner

Programma’s op maat

Spreker

Peter Klosse wordt ook regelmatig gevraagd als spreker. Hij legt niet alleen graag zijn eigen visie uit, maar is ook kritisch over de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid en zet mensen daarmee graag aan het denken. Klosse maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de maaltijden in de zorg en het toenemende geknutsel aan eten. Hij zou het liefst iedereen weer aan het koken zetten met pure en ambachtelijke producten, maar is realist genoeg om te weten dat dit een illusie is.

Wijn-spijs diners

De Engelsen zeggen niet voor niets “The proof of the pudding is in the eating”. Ervaar de smaaktheorie in de praktijk met een wijn-spijs diner in Hotel De Echoput. Het programma kan worden samengesteld naar uw wens.

Een mogelijke opzet is:

  • Ontvangst en introductie in het smaakdenken
  • Proeverij van een aantal wijnen
  • Vijf-gangen diner met steeds twee wijnen per gang

Leuk als bedrijfsuitje, een samenzijn met culinaire vrienden, als toevoeging op uw vergadering in De Echoput of als culinaire incentive. De all-in prijs van een dergelijk programma is vanaf € 150,- p.p. bij minimaal 12 deelnemers.

Wijn-spijs training in De Echoput of op locatie

Voor restaurants, wijnhandels en andere bedrijven die interesse hebben in gastronomie: Introduceer uw team op een snelle, leerzame en leuke manier in de wereld van smaak. We geven een uitleg over de smaakleer en proeven een aantal wijnen uit uw eigen assortiment, eventueel in combinatie met een aantal eenvoudige gerechten. Specifieke onderwerpen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld wijnen uit een bepaald gebied of van een bepaald druivenras. Een kookworkshop of -demonstratie van de Academie voor Gastronomie in combinatie met een boeiend culinair verhaal van Peter Klosse maakt uw groepsuitje tot een culinair hoogtepunt! Leuk met vrienden, collega’s, familie of met het bedrijf. Door de ongedwongen sfeer ook ideaal om een kook evenement in te zetten voor uw klanten en vaste relaties.

Voor meer informatie over programma’s in De Echoput kunt u mailen naar reserveringen@echoput.nl of een kijkje nemen op de website: www.echoput.nl.

Wilt u Dr. Peter Klosse inschakelen voor een persoonlijk of zakelijk advies? Mail dan rechtstreeks naar p.klosse@echoput.nl.

DSC_0269-Bewerkt